„Ptasie Mleczko“ je kultovní sladkost, kterou má rád snad každý. Podle jejího vzoru připravuji vzdušný domácí dezert. Potřebujete jen několik ingrediencí a trochu času na vychlazení v lednici. Je to velmi jednoduché a dezert zmizí z talíře téměř okamžitě po upečení.
„Ptasie mleczko“ už mnoho let dobývá naše chuťové buňky. Moje domácí verze existuje teprve několik měsíců, ale je velmi účinná. Obvykle zmizí krátce po přípravě, ale naštěstí to nevyžaduje mnoho práce. Navíc se připravuje z levných a oblíbených ingrediencí, takže je mnohem levnější než slavné cukrovinky.
Jak udělat domácí marshmallow vzdušné?
Základem mého „ptáččího mléka“ je pěna, která se získává z šlehaných vaječných bílků . Vejce, z nichž se budou šlehat bílky, je třeba důkladně umýt a spařit vroucí vodou. Poté oddělte bílky od žloutků a žloutky si schovejte na jiné jídlo (například na sušenky). Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a postupně přidávejte cukr. Já je míchám s hustě šlehanou smetanou, díky čemuž je „ptáčí mléko“ jemné a chutné. Vzniklou nadýchanou hmotu zpevníme rozpuštěnou želatinou.
Jak připravit domácí marshmallow?
Příprava domácího marshmallow spočívá v přípravě nadýchané proteinové krémové hmoty a čokoládové polevy. Dobrým nápadem je připravit polevu z hořké čokolády, která skvěle podtrhne sladkost marshmallow. Jakmile dezert ztuhne, nakrájí se na kostky a jí se lžičkou. Směs můžete také nalít do velké ploché formy a vykrájet z ní klasický tvar marshmallow.
Recept:Domácí marshmallow
Ingredience
- 2 lžíce želatiny
- 4 vaječné bílky
- 1/2 šálku moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 200 ml smetany 30
Na polevu
- 100 g tmavé čokolády
- 4-5 lžic smetany
- 1 lžíce želatiny
Postup
- Příprava ingrediencí Želatinu rozmíchejte v malém množství studené vody. Když nabobtná, zahřejte ji, dokud se nerozpustí, a nechte vychladnout. Vejce důkladně umyjte a spařte vroucí vodou. Oddělte bílky od žloutků, žloutky použijte na jiné jídlo.
- Příprava pěny Vejce rozšlehejte do běla a pokračujte v šlehání, postupně přidávejte cukr. Smíchejte s citronovou šťávou. Vychlazenou smetanu vyšlehejte do husté pěny, smíchejte s tekutým želatinou a poté s vaječnou pěnou.
- Tvarování dezertu Obdélníkový plech vyložte alobalem nebo papírem na pečení. Nalijte do něj pěnovou hmotu, rovnoměrně rozetřete a vložte do chladničky na 2–3 hodiny, dokud hmota neztuhne.
- Zdobení dezertu Želatinu na polevu namočte do malého množství studené vody a zahřejte, dokud se nerozpustí. Zahřejte smetanu, přidejte kousky čokolády, když změkne, vše promíchejte do hladké hmoty a smíchejte s tekutou želatinou. Dezert polejte připravenou polevou a nechte vychladnout.