Říká se mu jahodová hruška. Je prospěšný pro srdce, zmírňuje únavu a urychluje metabolismus.

Vyvážená strava by měla být bohatá na ovoce a zeleninu. Někteří lidé však mohou pociťovat únavu, pokud se nesnaží zařadit do svého jídelníčku pestrou stravu. V obchodech se stále častěji objevují exotické druhy ovoce, díky kterým můžeme obohatit své pokrmy. Dnes vám povíme o dračím ovoci, známém také jako pitaya. Podíváme se, jaké má vlastnosti a k čemu se dá použít.

Pitaya – dračí ovoce

Pitaya je plod kaktusu pocházejícího ze Střední Ameriky, nejčastěji z Mexika. Kaktusy kvetou pouze v noci, proto se jim říká „měsíční květiny“.

Říká se mu jahodová hruška. Je prospěšný pro srdce, zmírňuje únavu a urychluje metabolismus.

Dračí ovoce, jak se pitaya také nazývá, má oválný tvar a poznáte ho podle charakteristické slupky, ze které vyrůstají listy připomínající šupiny . Právě kvůli nim byla pitaya pojmenována dračím ovocem. Někteří pitayu nazývají jahodovou hruškou kvůli barvě a velikosti plodu. Pitaya má jemnou sladkou chuť, kterou lze přirovnat ke směsi kiwi, hrušky, jahod a ananasu.

Je dobré vědět, že pod červenou slupkou se nachází úplně jiná dužina. Ta je bílá nebo červená a skrývá v sobě drobná černá semínka. Má mírně nasládlou kyselou chuť. Lze ji přirovnat ke směsi kiwi a melounu.

Existují tři odrůdy tohoto ovoce, z nichž každá se liší barvou slupky a dužiny . Nejběžnější druh má růžovou slupku a bílou dužinu. V obchodech však často narazíme i na verzi s růžovou slupkou a červenou dužinou. Má o něco intenzivnější chuť a často se používá ke konzervování. Za nejexotičtější variantu dračího ovoce je považována odrůda se žlutou slupkou a bílou dužinou.

Jaké vlastnosti má pitaya?

Pitaya není jen způsob, jak zpestřit svůj jídelníček. Je také zdrojem cenných vitamínů a minerálů. V první řadě obsahuje velké množství vitamínu C, A a vitamínů skupiny B. Dále obsahuje vápník, fosfor a železo . Další výhodou je nízký obsah cukru a kalorií. Díky tomu je pitaya skvělým řešením pro lidi, kteří se snaží zhubnout.

Říká se mu jahodová hruška. Je prospěšný pro srdce, zmírňuje únavu a urychluje metabolismus.

Díky velkému množství semen obsahujících omega-3 a 6 kyseliny chrání pitaya náš krevní oběh. Má pozitivní vliv na srdce, snižuje množství špatného cholesterolu v krvi a snižuje riziko budoucích onemocnění krevního oběhu.

Kromě toho má tento plod antioxidativní a protizánětlivé účinky, které pomáhají zpomalit proces stárnutí a předcházet vzniku rakoviny. Může také pomoci neutralizovat negativní vliv nadměrného stresu a únavy na náš organismus.

Vysoký obsah vlákniny je poctou našemu zažívacímu systému . Konzumace pitaji může mít pozitivní vliv na činnost střev, čímž zlepšuje náš metabolismus.

Jak se pitaja konzumuje?

Pitaja je ovoce, které se nejčastěji podává syrové. Nejlepší je, když je velmi studené. Je to osvěžující doplněk, který dodá charakter jakémukoli ovocnému salátu, koktejlu nebo zmrzlinovému dezertu. Díky své intenzivní barvě ho můžeme použít také jako ozdobu nebo barvivo. Intenzivní růžovou barvu snadno dosáhneme i přidáním malého množství ovoce.

Přejít nahoru