O jediné mio Mandle | vanilka | pomeranč

Ideální večeře

Ingredience na mandlový dort:

60 g kukuřičný škrob

7 g prášek do pečiva

150 g mandle, loupané

150 g bílá čokoláda

3 vejce velikosti XL nebo 4 vejce velikosti M

90 g cukru

10 g vanilkového cukru

3 citrony, kůra a šťáva z jednoho

30 g limoncello

100 g másla

moučkový cukr

O jediné mio Mandle | vanilka | pomeranč

Ingredience na vanilkovou zmrzlinu:

6 žloutků

170 g cukru

2 vanilkové lusky

500 g plnotučného mléka

100 g smetany

1 špetka soli

Ingredience na pomerančový marmelád:

1 bio pomeranč

1 ½ kg pomerančů

300 g želírujícího cukru 3 : 1

Ingredience na podávání:

1 pomeranč(e)

2 hrsti mandlových vloček

2 lžíce cukru

O jediné mio Mandle | vanilka | pomeranč

Příprava

Na mandlový koláč vyložte dno rozebíratelné formy pečícím papírem a stěny vymastěte máslem. Prosejte kukuřičný škrob a prášek do pečiva do mísy a promíchejte. Mandle jemně nasekejte a bílou čokoládu nakrájejte na jemné kousky. Obojí přidejte do mísy.

Předehřejte troubu na 170 °C (horkovzdušná trouba).

V druhé misce rozšlehejte vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a kůrou ze tří citronů na vysoké rychlosti po dobu 10 minut, dokud nevznikne lehká pěna a směs výrazně nezvětší svůj objem. Rozpusťte máslo.

Do suché směsi vmíchejte citronovou šťávu, limoncello a rozpuštěné máslo. Poté pomocí síta opatrně vmíchejte vaječnou směs, lžíci po lžíci. Těsto nalijte do připravené rozebíratelné formy a pečte v předehřáté troubě asi 35 minut. Zkontrolujte, zda je hotový, propíchnutím špachtlí.

Vyjměte formu z trouby a položte ji na mřížku. Nechte koláč vychladnout ve formě po dobu 30 minut. Poté vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Na vanilkovou zmrzlinu rozšlehejte v misce žloutky s cukrem a špetkou soli do světle žluté barvy. Vanilkové lusky rozkrojte napůl a vyškrábněte semínka. V hrnci zahřejte mléko a smetanu, ale nevařte.

Postupně vmíchejte směs vajec a cukru do teplého mléka. Přidejte vyškrábané vanilkové lusky a semínka a za stálého míchání zahřejte na 75 stupňů Celsia. Sejměte z ohně a vyjměte vanilkové lusky. Nechte směs vychladnout na teplotu lednice (přibližně 8 stupňů Celsia). Poté nalijte do zmrzlinovače a zmrazte na 60 minut.

Pro pomerančový marmelád umyjte bio pomeranč v horké vodě, osušte a pomocí škrabky na kůru z něj seškrábněte tenký proužek kůry. Rozdělte všechny ostatní pomeranče na filety a vymačkejte zbývající pomeranče nad miskou. Zvažte pomerančovou šťávu a pomerančové plátky; budete potřebovat celkem 1 kg. V případě potřeby vymačkejte další pomeranč a doplňte rozdíl.

Přidejte želírující cukr a pomerančovou kůru, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 5 minut. Horkou marmeládu rozlijte do připravených čistých sklenic a uzavřete je. Nechte vychladnout a přes noc odležet.

Na servírování položte na každý talíř dva tenké plátky velkého pomeranče a navrch dejte kopeček vanilkové zmrzliny. Vyřízněte kulaté kousky mandlového koláče. Talíře potřete vrstvou marmelády a položte na ně kousek koláče. Na pánvi zkaramelizujte dvě hrsti mandlových vloček s cukrem a nechte vychladnout. Talíře ozdobte mandlovou posypkou.

Přejít nahoru