Mnozí je zaměňují s borůvkami nebo rybízem. Jsou prospěšné pro klouby a střeva.

Na první pohled vypadají jako plody nasbírané z keře, ale jíst je bez přísad je spíše výsadou milovníků specifických chutí. Jako koření však fungují skvěle.

Tyto plody lze zaměnit s bobulemi

Bobule jalovce jsou malé, tmavé a připomínají bobule. Jsou známé svými léčivými účinky již po mnoho století, ale v dnešní době se v našich kuchyních vyskytují jen zřídka. Stojí za to obnovit jejich bývalou slávu, protože jejich nenápadné malé kuličky obsahují spoustu živin.

Jak roste jalovec?

Mnozí je zaměňují s borůvkami nebo rybízem. Jsou prospěšné pro klouby a střeva.

To, co obvykle nazýváme bobulemi jalovce, jsou ve skutečnosti šišky . Přeměněné samičí šišky, které po opylení narostou, zduří a připomínají bobule. Jejich zrání trvá velmi dlouho, až 2–3 roky. Z tohoto důvodu lze na jednom keři často najít šišky v různých fázích vývoje – zelené, nezralé a zralé, tmavě modré.

Podobnost s bobulemi nebo rybízem je omezena pouze vnějším vzhledem. Bobule jalovce mají tvrdou, pryskyřičnou a aromatickou konzistenci a uvnitř skrývají semena, nikoli dužinu s malými semínky.

Vlastnosti jalovce

Jalovec urychluje metabolismus, reguluje trávení a snižuje riziko přejídání. Zlepšuje prokrvení ledvin a má močopudné účinky, což je užitečné při onemocnění močového měchýře. Přisuzují se mu protizánětlivé a čistící vlastnosti, které mohou být prospěšné pro klouby, zejména při revmatických onemocněních, artritidě nebo dně . Pomáhá vylučovat přebytečnou močovou kyselinu z těla. Stimuluje také sekreci trávicích šťáv a žluči, což podporuje trávicí procesy.

Mnozí je zaměňují s borůvkami nebo rybízem. Jsou prospěšné pro klouby a střeva.

Navzdory četným výhodám je jalovec doporučován všem . Lidé s onemocněním ledvin nebo jater, stejně jako těhotné a kojící ženy by se měli jeho konzumaci vyvarovat. Doporučená dávka plodů jalovce je 2 až 10 g, oleje 20 až 100 mg.

Překročení těchto dávek může vést k podráždění trávicího traktu a poškození ledvin.

Jak používat jalovec?

Jalovec je koření, které se skvěle hodí k masu. Má hořce kořeněnou, pryskyřičnou a balzámovou chuť, která se vůbec nepodobá kyselost a sladkosti typických lesních plodů. Skvěle se hodí k zvěřině, kde podtrhuje lesní chuť. Lze jej také přidat do králičího masa, paštik nebo pečeně, aby jídlu dodal na vytříbenosti. Jalovec je také klíčovou aromatickou přísadou při výrobě ginu a některých vodek a likérů.

Přejít nahoru