Česká kuchyně miluje majonézu. Těžko si představit salát z vajec a zeleniny bez chuti a konzistence majonézy. Češi však nevědí, jak majonézu připravit a kolik má kalorií. Složení majonézy vás může překvapit, a to nejen samotným obsahem tuku.
Kolik kalorií má majonéza? Je konzumace majonézy škodlivá pro zdraví?
V mnoha zemích je majonéza kulinářskou hanbou a naprosto odporným přežitkem. Ale ne v České republice. Průměrný Čech sní v průměru 1,5 kg majonézy ročně . Milujeme majonézu ke všemu: do salátů, sendvičů, hranolků, hamburgerů, vajec, smaženého masa. Bohužel Češi nevědí, kolik kalorií má majonéza a jaké je její skutečné složení. Pokud mluvíme o kalorické bombě, pak je to atomová bomba.
Majonéza je jednou z nejkaloričtějších přísad v naší kuchyni. Stojí za to zjistit, co ve skutečnosti obsahuje. Bohužel to může zvýšit riziko onemocnění rakovinou. Zde je celá pravda o majonéze, bez cenzury.
Majonéza je kalorická bomba v malé porci.
Kolik kalorií obsahuje majonéza? Pozor, držte se! Jedna polévková lžíce majonézy (asi 15 gramů) obsahuje asi 100–120 kcal .
Pro srovnání: lehký donut nebo banán střední velikosti obsahují stejné množství kalorií . Rozdíl je v tom, že majonéza nevyvolává pocit sytosti – naopak, podněcuje vás k dalšímu jídlu.
Víte, jaké jsou složky majonézy? Majonéza je emulze rostlinného oleje, vaječných žloutků a octa nebo hořčice. Olej tvoří až 75–80 % celého produktu, což znamená, že většina kalorií pochází z tuku.
Tuk v majonéze
Majonéza je známý šibal v kuchyni. Pokud si neuvědomíme, že v majonéze převažují tuky , mluvíme o škodlivých tucích. V závislosti na typu použitého oleje mohou v složení převládat omega-6 tuky, jejichž nadbytek (a těch je v naší stravě příliš mnoho) může vést k zánětům v těle. Ještě horší je, když narazíme na majonézu s přidanými hydrogenovanými tuky, tj. trans tuky . Ve skutečnosti zvyšují riziko srdečních onemocnění , mrtvice a cukrovky typu 2.
Sůl, cukr a konzervanty v majonéze. Jen chemie?
Majonéza také obsahuje sůl (někdy ve velkém množství) a cukr, které maskují kyselou chuť. Kromě toho výrobci často přidávají konzervační látky, stabilizátory a látka zvýrazňující chuť, zejména do „odlehčených“ verzí, které mají zmást mysl, ale nejsou nutně prospěšné pro zdraví.
Poznámka: majonéza někdy obsahuje dinatrium-citrát (EDTA) – chelatační činidlo pro kovy. Používá se při výrobě tkanin a papíru. V majonéze je označen jako E385 a jeho účelem je stabilizovat emulzi, aby se majonéza nerozvrstvila a nezkažila. Velké a pravidelné dávky mohou způsobit průjem, křeče v břiše, poruchy močení, hematurii a také mohou zvýšit riziko vzniku rakoviny .
Je majonéza vždy škodlivá? Náhražky majonézy
Pokud se nemůžete rozloučit s majonézou stejně jako se svým bývalým partnerem, existuje způsob, jak se z tohoto toxického vztahu vymanit. Připravte si domácí majonézu . Potřebujete pouze kvalitní olej (například řepkový nebo olivový ), vaječný žloutek, hořčici a trochu citronu. Poté budete moci kontrolovat složení a omezit množství soli a cukru.
Na trhu je k dispozici mnoho alternativ majonézy: přírodní jogurt, humus, avokádové pyré a dokonce i medová hořčice – to je jen několik zdravých náhražek, které dodají vašim pokrmům chuť a krémovitost, aniž by se proměnily v tučnou bombu.
Majonéza v malém množství neublíží zdravému člověku. Problém nastává, když se majonéza stane každodenní přísadou „ke všemu“. Nemusíte úplně vyloučit majonézu ze svého jídelníčku, ale… možná by stálo za to odložit třetí lžíci?