Ryby by měly být součástí jídelníčku každého člověka – to často říkají odborníci. Když však jdeme do obchodu pro tento produkt, často si klademe otázku, který z nich bude ten správný, a tedy nejzdravější. Výběr není snadný, proto vám představujeme jednu z nejchutnějších a nejcennějších ryb dostupných na polském trhu.
Které ryby neobsahují rtuť?
Při výběru ryb se spotřebitelé často řídí cenou. Není to překvapivé, protože cena je v současné době jedním z nejdůležitějších faktorů. V případě ryb to však může být špatný rádce. Rybí obchody nabízejí převážně dovážené ryby za nízké ceny, nejčastěji z Asie, které mohou obsahovat těžké kovy a jiné škodlivé látky.
Proto je lepší sázet na to, co je známé, prozkoumané a místní. Ukazuje se, že nejzdravější ryba je losos. Chov této ryby je poměrně dobře rozvinutý, takže je docela pravděpodobné, že si budete moci koupit rybu od domácího producenta. Je důležité poznamenat, že duhová pstruh je zdravá a doporučuje se ji pravidelně zařazovat do jídelníčku.
Prospěšná ryba pro všechny
O duhové pstruhové lze mluvit pouze v superlativech. Obsahuje mimo jiné vitamín D, který je zodpovědný za imunitu a také posiluje kosti a zuby. Kromě této složky ryba obsahuje také četné minerály, jako je selen, hořčík a draslík. Společně zajišťují správnou funkci mozku a růst svalů.
Při diskusi o nutriční hodnotě pstruha nelze opomenout omega-3 mastné kyseliny, které obsahuje. Tato složka snižuje riziko vzniku demence a Alzheimerovy choroby. Kromě toho podporuje také činnost srdce a kardiovaskulárního systému a chrání před infarktem.
Ve 100 gramové porci je až 20 gramů bílkovin. Zajímavé je, že obsahuje pouze 100 kcal, což z ní dělá nízkokalorickou rybu, ale zároveň obsahuje složky nezbytné pro zdravou výživu.
Jak připravit rybu pro zdravou výživu?
Pstruh, stejně jako téměř všechny ryby, lze připravit různými způsoby. Nedoporučujeme rybu smažit, protože v tom případě přestane být nízkokalorická a ztratí většinu svých živin.
Z tohoto důvodu by se duhový pstruh měl péct nebo vařit v páře. Ryba si zachová své vlastnosti a zůstane zároveň velmi lehká a chutná. Před tepelnou úpravou je třeba rybu dochutit. S množstvím ingrediencí však nesmíte přehánět. Vše, co budete potřebovat, jsou některé ingredience, jako čerstvá zelenina, sůl a citronová šťáva. Pečenou nebo vařenou rybu podávejte nejlépe s rýží a pečenými bramborami.