Květák je zajímavá a chutná zelenina. Díky své jemné chuti se však může stát skvělým základem pro netradiční kombinace koření. Zde je recept na polévku, který tento princip dokazuje.
Polévka z květáku
Květák, který je na jaře nejčerstvější a nejchutnější, je jednou z nejuniverzálnějších zelenin v naší kuchyni. Lze ho připravit desítkami způsobů, včetně napodobování jiných pokrmů. Máme tedy květákové steaky, obalované květákové kotlety, květákové rizoto.
Ale máme i jednoduchou, prozaickou polévku z květáku. Ačkoli její příprava nevyžaduje žádnou zvláštní filozofii, stojí za to investovat do několika doplňků, které změní její vzhled. Jedním z takových koření je kurkuma .
Kurkuma v polévce z květáku
Kurkuma je východní kořen se specifickou, hořkou, sytou vůní a silnými barvicími vlastnostmi, které promění jídlo. Všechny tyto vlastnosti z něj dělají jednu ze základních surovin indické kuchyně a právě on dal název směsi koření kari. Lze jej však snadno koupit a stejně snadno použít v desítkách neindických pokrmů, například v této polévce z květáku.
Ingredience
1,5 l zeleninového vývaru
1 střední hlávka květáku
4 brambory
2 mrkve
1 petržel
1 cibule
2 stroužky česneku
½ bílé části póru
1 malý svazek kopru
30 g másla
120 ml smetany
1 čajová lžička mleté kurkumy
Sůl, pepř, tymián
Recept na nejlepší polévku z květáku
Rozdělte květák na růžičky. Odložte stonky stranou a květák vložte do misky a zalijte studenou vodou tak, aby byl zcela ponořený. Nechte 30 minut odstát.
Cibuli nakrájejte na jemné kostičky. Pórek rozkrojte podélně na polovinu a důkladně očistěte. Poté ho nakrájejte na půlky. Stejně postupujte s mrkví a petrželkou. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
V hrnci osmažte cibuli a pórek na másle. Dochuťte tymiánem. Když cibule začne být průhledná, přidejte mrkev a petržel. Mrkev osmažte do měkka.
Přidejte brambory do hrnce. Zalijte vývarem a vařte na mírném ohni, dokud brambory nezměknou. Poté přidejte květák.
Vařte polévku, dokud obě zeleniny nezměknou. Na samém konci dochuťte lžičkou kurkumy, solí a pepřem. Přidejte smetanu (pokud používáte zakysanou smetanu, je nutné ji temperovat). Nejlepší polévku z květáku připravenou tímto způsobem podávejte s nasekaným koprem.