Přidejte 1 čajovou lžičku na konci vaření. Polévka z květáku bude jako od babičky

Květák je zajímavá a chutná zelenina. Díky své jemné chuti se však může stát skvělým základem pro netradiční kombinace koření. Zde je recept na polévku, který tento princip dokazuje.

Polévka z květáku

Květák, který je na jaře nejčerstvější a nejchutnější, je jednou z nejuniverzálnějších zelenin v naší kuchyni. Lze ho připravit desítkami způsobů, včetně napodobování jiných pokrmů. Máme tedy květákové steaky, obalované květákové kotlety, květákové rizoto.

Ale máme i jednoduchou, prozaickou polévku z květáku. Ačkoli její příprava nevyžaduje žádnou zvláštní filozofii, stojí za to investovat do několika doplňků, které změní její vzhled. Jedním z takových koření je kurkuma .

Kurkuma v polévce z květáku

Přidejte 1 čajovou lžičku na konci vaření. Polévka z květáku bude jako od babičky

Kurkuma je východní kořen se specifickou, hořkou, sytou vůní a silnými barvicími vlastnostmi, které promění jídlo. Všechny tyto vlastnosti z něj dělají jednu ze základních surovin indické kuchyně a právě on dal název směsi koření kari. Lze jej však snadno koupit a stejně snadno použít v desítkách neindických pokrmů, například v této polévce z květáku.

Ingredience

1,5 l zeleninového vývaru

1 střední hlávka květáku

4 brambory

2 mrkve

1 petržel

1 cibule

2 stroužky česneku

½ bílé části póru

1 malý svazek kopru

30 g másla

120 ml smetany

1 čajová lžička mleté kurkumy

Sůl, pepř, tymián

Přidejte 1 čajovou lžičku na konci vaření. Polévka z květáku bude jako od babičky

Recept na nejlepší polévku z květáku

Rozdělte květák na růžičky. Odložte stonky stranou a květák vložte do misky a zalijte studenou vodou tak, aby byl zcela ponořený. Nechte 30 minut odstát.

Cibuli nakrájejte na jemné kostičky. Pórek rozkrojte podélně na polovinu a důkladně očistěte. Poté ho nakrájejte na půlky. Stejně postupujte s mrkví a petrželkou. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.

V hrnci osmažte cibuli a pórek na másle. Dochuťte tymiánem. Když cibule začne být průhledná, přidejte mrkev a petržel. Mrkev osmažte do měkka.

Přidejte brambory do hrnce. Zalijte vývarem a vařte na mírném ohni, dokud brambory nezměknou. Poté přidejte květák.

Vařte polévku, dokud obě zeleniny nezměknou. Na samém konci dochuťte lžičkou kurkumy, solí a pepřem. Přidejte smetanu (pokud používáte zakysanou smetanu, je nutné ji temperovat). Nejlepší polévku z květáku připravenou tímto způsobem podávejte s nasekaným koprem.

Přejít nahoru