Recept na šťovíkový polévku přímo od babičky. Tato polévka chutná jako za starých časů

Šťovíková polévka je ideální pro letní oběd – je lehká, ale sytá. Jak uvařit vynikající polévku, smetanovou, takovou, jakou vařily naše babičky? Podívejte se na náš jednoduchý recept.

Tradiční šťovíkový polévka je chutná klasika kuchyně s lehce kyselou chutí. Je to skvělý nápad na lehkou letní večeři, protože je lehká, výživná a plná nutričních hodnot. Hlavní ingredience, šťovík, dodává tělu cenné vitamíny a minerály, jako je vitamín C, A, železo a vláknina. Díky vysokému obsahu antioxidantů šťovík podporuje imunitu, má protizánětlivé účinky a příznivě ovlivňuje trávení. Šťovík je čisté zdraví ! Jak ho připravit?

Recept na šťovíkový polévku přímo od babičky. Tato polévka chutná jako za starých časů

Nejjednodušší šťovíková polévka – seznam ingrediencí

I ta nejjednodušší polévka se připravuje z kvalitní zeleniny, kterou stojí za to koupit na místním trhu. Pouze čerstvé produkty bez chemikálií dodají chuť jako za starých časů.

  • maso na vývar
  • 200 g čerstvého šťovíku
  • 6 brambor
  • kousek celeru
  • kousek póru
  • 1 velká mrkev
  • 1 petržel
  • 2 bobkové listy
  • 2 zrnka nového pepře
  • sůl
  • pepř
  • 4 lžíce 18% smetany na bělení
  • natvrdo uvařená vejce (jako příloha)
  • Recept na šťovíkový polévku přímo od babičky. Tato polévka chutná jako za starých časů

Šťovíková polévka – postupný recept

  1. Maso omyjte, vložte do hrnce a zalijte přibližně dvěma litry studené vody.
  2. Přiveďte vývar k varu a seberte pěnu, která se vytvoří na povrchu.
  3. Přidejte bobkový list, bobkový lístek a také oloupanou a nakrájenou zeleninu: mrkev, petržel, celer a pórek.
  4. Vařte vše na mírném ohni 45–60 minut.
  5. Očistěte a nakrájejte brambory na kostky, přidejte je do vývaru a vařte do měkka (asi 15 minut).
  6. Šťovík omyjte, osušte a nakrájejte na jemno, přidejte do polévky a vařte 5–10 minut.
  7. Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  8. V šálku smíchejte několik lžic horké polévky se smetanou.
  9. Přidejte do polévky připravenou smetanu a důkladně promíchejte.
  10. Před podáváním polévku mírně zahřejte, ale nepřiveďte k varu.

Tradiční šťovíková polévka – jak podávat?

Recept na šťovíkovou polévku by nebyl kompletní bez vajec, která skvěle doplňují chuť šťovíku. Před podáváním polévky uvařte vejce natvrdo, oloupejte je a nakrájejte na stejné čtvrtiny, poté rozložte na talíře a polijte připravenou šťovíkovou šťávou.

Přejít nahoru