Tato ryba je baltskou delikatesou. Má zelené kosti a chutná jako kuře. Koupit ji lze pouze v květnu.

Sargan je neobvyklá ryba, která každý rok přichází do mělkých vod Baltského moře, aby se rozmnožila. Toto zvláštní období trvá od května do června, což znamená, že právě v této době si můžeme vychutnat její jemnou chuť. Co dělá sargana tak výjimečným?

Kromě své nutriční hodnoty se vyznačuje neobvyklou zelenou barvou kostí. Co dalšího stojí za to o ní vědět?

Sargan – stojí za to ho jíst?

Sargan dosahuje délky 70 až 100 cm a jeho maso je vyhledávanou delikatesou. Je také považován za mimořádně zdravý. Je vynikajícím zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, které tělo vstřebává z 95–97 procent. A bílkoviny nejsou jen stavební materiál pro svaly, ale také složka, která urychluje metabolismus, podporuje spalování tukové tkáně a zajišťuje delší pocit sytosti.

Tato ryba je baltskou delikatesou. Má zelené kosti a chutná jako kuře. Koupit ji lze pouze v květnu.

Ačkoli sargan obsahuje málo tuku, jeho kvalita je mimořádně prospěšná pro zdraví. Tato ryba obsahuje cenné polynenasycené omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Omega-3 mastné kyseliny podporují strukturu buněčných membrán a buněk nervové tkáně.

Kromě toho sargan zásobuje náš organismus tukem rozpustnými vitamíny, jako jsou vitamín A a D. Vitamín A v kombinaci s omega-3 kyselinami podporuje zdraví očí a vitamín D posiluje kosti a imunitu organismu.

Jak chutná sargan?

Každý, kdo někdy ochutnal sargana, vám řekne, že je velmi chutný. Někteří říkají, že chutí připomíná úhoře, jiní kuře, ale jedno je jisté: sargan je ryba s jemným, bílým a mimořádně chutným masem. Nejčastěji se udí, ale je také velmi chutný smažený, grilovaný nebo dušený v aromatických bylinkových omáčkách, například s koprem nebo petrželkou. Často se nakrájí na proužky a před smažením obalí.

Nejvíce však sargan vyniká svými nazelenalými kostmi. Odkud se vzala tato neobvyklá barva? Kdysi se věřilo, že pochází z vivianitu – minerálu, který se používal jako barvivo do barev. Dnes však víme, že za zelený odstín kostí je zodpovědný biliroverdin, žlučový pigment produkovaný v játrech ryb i lidí. Ačkoli „obarvené“ kosti vypadají děsivě, není třeba se jich bát – nejsou toxické.

Tato ryba je baltskou delikatesou. Má zelené kosti a chutná jako kuře. Koupit ji lze pouze v květnu.

Navzdory svým výjimečným vlastnostem není sargan v České republice příliš oblíbený a v žádném rybím obchodě ho nekoupíte. Nejjednodušší je ho najít u moře, zejména v květnu a červnu – na místních rybích trzích a v restauracích, kde se podává v nejrůznějších variantách. Pokud v blízké budoucnosti plánujete navštívit Baltské moře, určitě ochutnejte tuto chutnou a zdravou sezónní rybu. Určitě nebudete litovat!

Přejít nahoru