Vepřové rolády, smažené jako vepřové kotlety, jsou nadstandardní. Nejčastěji se takové rolády připravují z kuřecích prsou. Příkladem může být kordon bleu – se sýrem a šunkou uvnitř – nebo v České republice oblíbenější devolai s rozpuštěným máslem. Mazurská verze má však také své věrné fanoušky, kteří oceňují chutné a stejně tak podstatné doplňky k určité porci vepřového masa.
Náplň mazurských kotlet je chutná a sytá.
Vepřové kotlety v trojobalu nebo rolády v klasické omáčce – to jsou pokrmy, které dobře známe z domácí kuchyně. Ukazuje se však, že někdy je dobré porušit rutinu a udělat talíř zajímavějším. Na severovýchodě naší země můžete ochutnat mnoho plněných pokrmů, kde na prvním místě stojí mazurská náplň . Neméně příjemným překvapením byly kotlety s vejcem a šunkou uvnitř.
Nápady na náplň masových rolád
Do naklepaného vepřového masa lze zabalit mnoho různých ingrediencí, stejně jako do kuřecího filé. Kuřecí prsa jsou jemnější, zatímco vepřová kýta je celý kus masa. Proto je dobré dát dovnitř něco vlhkého , aby se vlákna změkčila. V mazurských kotletách najdete vařené vejce, šunku a žlutý sýr smíchané s oblíbenou rajčatovou omáčkou.
Mnohem častější volbou pro vepřové rolky je slanina, cibule a nakládaná okurka, ale nebojte se vybočit z tohoto schématu. Dovnitř můžete dát restovaný špenát, sušená rajčata a sýr feta. Dobrým nápadem jsou také různé druhy houbových náplní nebo přidání grilované zeleniny.
Recept na mazurské kotlety
Rolky můžete osmažit na pánvi jako klasické vepřové kotlety nebo je upéct v troubě. Níže najdete recept na zlatavou obalovanou verzi.
Ingredience:
- 1 kg vepřové kýty bez kosti,
- sůl, pepř podle chuti,
- 3 natvrdo uvařená vejce,
- 300 g konzervované šunky,
- 100 g žlutého sýra,
- 2 lžíce kečupu,
- špetka soli,
- podle chuti kopr nebo petržel.
- Na obalování: 3 vejce a strouhanka,
- olej na smažení.
Postup přípravy:
- Maso nakrájejte na plátky a naklepejte na kotlety. Každou kotletu posypte solí a pepřem.
- Ve velké míse smíchejte natvrdo uvařená a na hrubém struhadle nastrouhaná vejce, nakrájenou konzervovanou šunku a nastrouhaný žlutý sýr.
- Přidejte kečup a špetku soli a podle chuti také nasekaný kopr nebo petržel.
- Smíchejte ingredience a rozložte na plátky vepřové kýty.
- Zaviňte rolky, obalte je v rozšlehaném vejci a strouhance.
- Osmažte na pánvi s velmi rozpáleným olejem.