Je to jeden z nejjednodušších ovocných dortů, které znám. Je nadýchaný a velmi vláčný. V sezóně ho vždy připravuji s jahodami.
Vše, co potřebujete, jsou jednoduché ingredience a sezónní ovoce, v tomto případě jahody.
Tento dort jsem připravovala s různými druhy ovoce, ale podle mého názoru je varianta s čerstvými, šťavnatými jahodami bezkonkurenční. Tento dort se vždy podaří a je to jeden z receptů, se kterým můžete směle začít své dobrodružství v pečení dortů.
Jak připravit jahodový koláč s podmáslím?
Připravit paštátový dort je velmi jednoduché. Nepotřebujete mixér, nemusíte nic šlehat, míchat ani čekat, až těsto vykyne. Vše, co potřebujete, jsou dvě misky a vidlička nebo stěrka na míchání: suché a tekuté ingredience smíchejte zvlášť a poté je smíchejte dohromady.
Tip: V receptu můžete podmáslí nahradit přírodním jogurtem. Bude fungovat podobně a dodá koláči nadýchanost a příjemnou vlhkost.
Recept:Jahodový koláč s podmáslím
Ingredience
- 500 g jahod
- 3 šálky mouky
- 3/4 šálku moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1,5 čajové lžičky sody bikarbóny
- 3 vejce
- 1 sklenice podmáslí
- 1/2 sklenice oleje
Postup
- Příprava dortu V jedné misce smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu, vanilkový cukr, a v druhé misce smíchejte tekuté ingredience: vejce, olej a podmáslí. Nalijte smíchané tekuté ingredience do suchých a promíchejte. Nalijte těsto do formy na pečení vyložené papírem na pečení. Jahody rozkrojte na poloviny a rozložte na dort.
- Pečení dortu Pečte dort asi 50 minut při teplotě 180 stupňů Celsia (dokud špejle vytažená z dortu nebude suchá).