Ačkoli se obvykle kupuje v pekárnách, můžete si ji připravit i doma, je to mnohem jednodušší, levnější a méně složitá varianta. Krok za krokem k dosažení cíle.
Dort „Balkarse“ — klasický koláč , který kombinuje vrstvy piškotu s dulce de leche, šlehačkou, vlašskými ořechy a bezou.
Ačkoli se obvykle kupuje v pekárnách, můžete si ho také připravit mnohem jednodušší variantu doma, aniž byste museli zapínat troubu. Podělíme se o ideální recept, díky kterému snadno a jednoduše připravíte tento tradiční dezert doma, a také o dostupnější náhražky, které nezkazí jeho chuť.
Ingredience
1/2 l smetany
- 100 gramů cukru
- 1 lžíce strouhaného kokosu
- Vlašské ořechy
- 3 šálky bezé
- 1/2 šálku nakrájených kostky kandovaného batátu
- 300 gramů listového těsta dulce de leche
- Práškový cukr
Krok za krokem
- Pomocí talíře nebo formy, ve které budeme dort připravovat, rozřízněte piškot na 2 kruhy. Je důležité dobře změřit a v případě potřeby koupit 2 rolády, abyste mohli vyříznout 2 kruhy, protože to bude těsto pro náš dort „Balkarse“.
V misce šlehejte půl litru smetany se 100 g cukru do polotuhého stavu. To znamená, že nesmí dosáhnout konzistence šlehačky „Chantilly“, měla by být jen lehce našlehaná.
Odložte trochu šlehačky na ozdobu na konec, až bude dort hotový.
Do misky přidejte vlašské ořechy a bezinky nakrájené na velmi malé kousky. Přidejte také velmi malé kostičky sladkých brambor. Je důležité poznamenat, že původní recept na dezert Balcarce obsahuje kaštany v sirupu, ale kaštany jsou těžko k sehnání a jsou drahé, proto je tato varianta ekonomičtější, ale stále si zachovává svou jedinečnou chuť.
Míchejte, dokud všechny ingredience nezískají homogenní konzistenci.
Vložte vrstvu piškotu do rozebíratelné formy (je důležité, aby forma byla rozebíratelná, abyste ji později mohli snadno vyjmout), posypte strouhaným kokosem a pomocí cukrářského sáčku naneste velkorysou vrstvu dulce de leche.
Přidejte kousky bezé na dulce de leche . Poté přidejte vrstvu připraveného krému .
Zakryjte druhou vrstvou piškotu, lehce přitlačte, aby byl pevný, a dejte dort do lednice na minimálně 3–4 hodiny.
Vyjměte dort z formy a ozdobte krém po stranách kousky bezé . Posypte cukrovou moučkou tak, aby byl piškotový korpus zcela pokrytý. Ozdobte kandovaným mandlemi a vložte zpět do lednice. Tento dort „Balkarse“ je v chladu bezkonkurenční.