Mnozí si možná myslí, že vodní meloun je z téměř 90 procent tvořen vodou a nemá mnoho výživných vlastností. Ukázalo se však, že ve skutečnosti je tomu jinak. Toto ovoce obsahuje mnoho cenných vlastností, které mají významný vliv na náš organismus. I jeden plátek denně může zlepšit naše zdraví. Přečtěte si, co o tom říká dietolog, a proč byste měli využít této sezóny.
Sezóna melounů právě začala. Nyní je možné tento ovoce koupit v Lidl, často za akční cenu. Nejchutnější je však v létě. Zjistěte, proč byste měli melouny zařadit do svého jídelníčku a ocenit jejich prospěšné vlastnosti.
Je meloun zdravý?
O melounu existuje mnoho mýtů. Někteří se domnívají, že nemá žádnou hodnotu, protože se skládá převážně z vody. Jiní se domnívají, že jeho sladká chuť je způsobena velkým množstvím cukru, který nemá žádný prospěšný vliv na naše zdraví. Pravda je však jiná. Meloun je mimořádně cenné ovoce, které nám může pomoci pečovat o naše zdraví, zejména v létě.
Je pravda, že meloun je bohatý na vodu. Musíme však pamatovat na to, že voda je nezbytná pro fungování našeho organismu. Díky tomu je meloun vynikajícím prostředkem pro hydrataci organismu. Další jeho výhodou je, že kromě vody obsahuje také elektrolyty. Je nízkokalorický a obsahuje pouze 35 kcal na 100 g.
Meloun obsahuje živiny, jako je draslík, hořčík, vápník, železo a měď, a také vitamíny, jako je vitamín A, C a vitamíny skupiny B.
Vodní meloun také obsahuje lycopin, který je díky svým prospěšným vlastnostem mimořádně cenný, a citrulin – aminokyselinu nezbytnou pro několik důležitých metabolických procesů v našem organismu.
Téměř každý si může vychutnat chuť melounu. Opatrnost je na místě pouze u lidí trpících cukrovkou nebo inzulinovou rezistencí. Meloun má nízký glykemický index – pouze 50. To, zda však dojde k výraznému zvýšení hladiny cukru v krvi, závisí na tom, kolik ho sníte. Konzumace velké porce melounu může výrazně přispět ke zvýšení hladiny cukru v krvi. Meloun ve velkém množství může být také škodlivý pro lidi náchylné k potravinové intoleranci nebo nadýmání. V takových případech je lepší zvolit několik malých kousků nebo plátků.
Co se stane, když budeme jíst jeden plátek melounu denně?
Konzumace melounu může mít pozitivní vliv na naše zdraví. Díky obsahu draslíku, lykopenu a citrulinu má pozitivní vliv na náš krevní oběh . Jeho pravidelná konzumace zvyšuje produkci oxidu dusnatého v organismu, což má pozitivní vliv na krevní cévy. Zabraňuje tvorbě krevních sraženin, rozšiřuje krevní cévy a působí proti hypertrofii svalové vrstvy tepen . Jednoduše řečeno, zlepšuje náš krevní oběh.
Meloun má pozitivní vliv na regulaci krevního tlaku. Složky, které obsahuje, pomáhají krevní tlak snižovat, čímž snižují riziko srdečních onemocnění nebo mrtvice.
Lykopen a citrulin také pomáhají chránit organismus před různými toxickými látkami. Podporují očistu organismu a chrání jej před poškozením. Navíc snižují vliv ftalátů a bisfenolu A, které se nacházejí v plastech a mohou se dostat do naší stravy, čímž narušují naši hormonální rovnováhu.
Lykopen obsažený v melounu může také podporovat naši játra – zmírňuje poškození, které mohlo být způsobeno užíváním paracetamolu. Má pozitivní vliv na naši pokožku a zpomaluje proces stárnutí. Má také protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti.