Obsah:
- Kdy je vhodné držet dietu pro játra?
- Dieta pro játra – jaký je její cíl?
- Dieta pro játra – obecná pravidla
- Co můžete jíst při dietě pro játra?
- Co nesmíte jíst při dietě pro játra?
- Dieta pro játra – příklad jídelníčku
- Doplňky a bylinky v dietě pro játra
Vhodná strava při onemocnění jater hraje důležitou roli v procesu jejich léčby. Jak mohou pacienti podpořit funkci tohoto orgánu? Jaké potraviny by měly být vyloučeny ze stravy? Je opravdu ostré jídlo škodlivé pro játra?
Kdy je třeba dodržovat dietu pro játra?
Játra jsou největší žláza v těle, která se nachází na pravé straně pod bránicí. Buňky tohoto orgánu mají velkou schopnost regenerace a obnovy. Úloha jater se neomezuje pouze na trávení tuků, ukládání energie a syntézu aminokyselin a bílkovin. Játra pomáhají detoxikovat organismus. Tento orgán je zodpovědný za metabolismus mnoha látek, hormonů a léků. Játra ukládají nejen energii, ale i některé vitamíny a další živiny. Neutralizují četné choroboplodné patogeny a přispívají tak k imunitní obraně organismu. Navzdory své značné regenerační schopnosti se v určitých situacích mohou vyčerpat. K tomu může dojít, pokud je působení škodlivých faktorů silné nebo dlouhodobé. Poškození jater nastává například v důsledku nadměrného požívání alkoholu. Metabolické změny, kterým je játra vystavena, vedou k tvorbě látek toxických pro jaterní buňky. Nejprve dochází k tukové dystrofii jater, poté k hepatitidě a nakonec k cirhóze tohoto orgánu.
Podvýživa a nadváha mohou být také příčinou onemocnění jater . Některé viry a těžké kovy vedou k postupné fibróze a následně k cirhóze orgánu. Toxické poškození jater se může vyvinout v důsledku užívání léků, včetně předávkování. U mnoha onemocnění jater se pacientům doporučuje dodržovat odpovídající dietu. To je velmi důležité pro pacienty, kteří bojují s onemocněními, jako jsou: cirhóza jater, alkoholická a nealkoholická tuková choroba jater, toxické poškození jater a hepatitida. Jedná se o nejčastější onemocnění jater, která postihují významný procentní podíl populace. Některá z nich mohou být akutní a způsobit náhlou slabost těla, zvracení, nevolnost, bolesti v pravé části břicha, svědění kůže a psychické poruchy. Jiná se vyvíjejí v průběhu mnoha let, během nichž je pacient nevnímá. Dietu pro játra mohou dodržovat i pacienti, kteří užívají léky zatěžující játra.
Dieta pro játra – jaký je její cíl?
U mnoha akutních a chronických onemocnění jater je nutné zavést odpovídající dietu. To se dělá proto, aby se odlehčila játra a zlepšilo se zdraví pacienta. V běžné řeči se tomu říká „jaterní dieta“. U některých onemocnění jsou doporučení pro správnou výživu hlavní formou léčby, zatímco u jiných doplňují běžnou terapii. Je však třeba zdůraznit, že v lékařské terminologii neexistuje pojem „játra dieta“. Předpokládá se, že se jedná o některé obecné doporučení pro výživu lidí trpících různými onemocněními jater. Podrobná pravidla stravy pro játra by měla být stanovena individuálně na základě zdravotního stavu pacienta a léků, které užívá. V závislosti na konkrétním stavu se doporučené množství bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti za den, stejně jako doporučené množství kalorií, bude lišit. Ačkoli neexistují univerzální doporučení pro výživu pacientů s onemocněním jater, existují určité obecné zásady stravy pro játra, které by pacienti měli brát v úvahu.
Správná strava je v první řadě zaměřena na ochranu jater, jejich odlehčení a posílení oslabených regeneračních schopností. U některých onemocnění je nutné přestat konzumovat potraviny, které vedly k poškození jaterních buněk. To je například případ alkoholického ztučnění jater. Strava je také zaměřena na zpomalení nepříznivých procesů probíhajících v tomto orgánu.
Strava pro játra – obecná pravidla
Strava zdravého člověka se liší od doporučení pro pacienty trpící onemocněním jater. Obecné zásady, které je třeba dodržovat při sestavování jídelníčku:
- Příjem bílkovin by měl být v rozmezí 1,0–1,2 g/kg. U pacientů s jaterní encefalopatií (jaterní selhání vedoucí k neurologickým poruchám) může být nutné počáteční snížení této dávky na 0,5 g/kg tělesné hmotnosti denně.
- Nejlepší je omezit příjem tuků na 40–60 g denně. Pokud je to možné, je vhodné nahradit živočišné tuky rostlinnými.
- Hlavním zdrojem energie by měly být sacharidy (převážně komplexní sacharidy).
- Doporučuje se zcela se vzdát alkoholu.
- Doporučuje se přestat kouřit nebo omezit kouření. Je vhodné jíst častěji, ale v menších porcích. Doporučený počet jídel denně je 4–6.
- Je důležité jídlo pomalu a důkladně žvýkat.
- Konzumujte 25 g vlákniny denně. U některých onemocnění jater může být nutné omezit příjem vlákniny.
- Zeleninu a ovoce je nejlepší konzumovat syrové, vařené nebo dušené bez přidání tuku.
- Polévky je vhodné připravovat na zeleninovém vývaru.
- Pro udržení funkce jater se doporučuje vyhnout se nebo omezit konzumaci nekvalitních potravin s vysokým stupněm zpracování a vysokým obsahem soli.
Kromě stravy je pro pacienty s onemocněním jater také důležité udržovat normální tělesnou hmotnost a pravidelnou fyzickou aktivitu.
Co můžete jíst při dietě pro játra?
Dieta pro játra předpokládá konzumaci zdravých, snadno stravitelných a kvalitních potravin. Doporučené potraviny:
- zelenina, včetně luštěnin, brokolice, květáku, špenátu, česneku, mrkve, řepy, okurek a mnoha dalších. Listová zelenina je zvláště doporučována lidem trpícím onemocněním jater kvůli vysokému obsahu antioxidantů a dalších látek podporujících funkci tohoto orgánu.
- Ovoce – doporučuje se konzumovat 2 porce ovoce denně. Může se jednat o bobulové ovoce, grapefruit, hrozny, jablka, avokádo, citrony, banány,
- obiloviny: pšeničný chléb, včetně chleba z hrubě mleté mouky, hnědá rýže, krupice, proso, kuskus, ovesné vločky,
- Kvalitní tučné a netučné mořské ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny: losos, tuňák, makrela, sardinky, sleď, pstruh. Omega-3 mastné kyseliny podporují funkci jater, snižují záněty a ukládání lipidů v těle.
- rostlinné tuky: olivový olej a řepkový olej. Slunečnicový olej je sporná otázka. Některé studie prokázaly škodlivý vliv jeho dlouhodobého pravidelného užívání na játra,
- ořechy: vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle,
- libové maso,
- zelený čaj bohatý na antioxidanty, stejně jako ovocný čaj,
- mléčné výrobky – je třeba pamatovat, že by se měly konzumovat v rozumném množství, aby nedošlo k překročení doporučené denní dávky bílkovin,
- Káva, respektive látky v ní obsažené, má ochranný účinek na jaterní buňky. Pacienti, kteří dodržují dietu pro léčbu jater, mohou také konzumovat zrnkovou kávu.
Co se nesmí jíst při dietě pro játra?
Ne všechny potraviny mají příznivý vliv na játra a jejich funkci. Některé z nich navíc zatěžují práci tohoto orgánu a některé mají přímý toxický účinek na jaterní buňky. Především pacienti, u kterých se rozvinulo onemocnění jater nebo kteří jsou vystaveni zvýšenému riziku jeho vzniku (například kvůli užívání léků zatěžujících játra), by měli zcela upustit od konzumace alkoholu. Tuková choroba jater postihuje drtivou většinu lidí, kteří nadměrně konzumují alkohol. Je také třeba vzít v úvahu, že játra žen jsou citlivější na působení alkoholu. Tato látka může způsobit steatózu, zánět a dokonce i cirhózu jater. Proto je alkohol v jakékoli formě kontraindikován lidem s onemocněním jater. Mezi další nedoporučené produkty patří:
- zpracované potraviny s vysokým glykemickým indexem,
- potraviny s vysokým obsahem cukru a jiných sladidel, jako je PEG, například fruktóza a glukózo-fruktózový sirup – to jsou běžné přísady v sycených nápojích, sportovních nápojích a ovocných nápojích,
- pečená nebo smažená jídla s velkým množstvím soli,
- tučné maso, tučné hovězí maso, tučné vepřové maso,
- syrové nebo částečně syrové maso a ryby.
Silný čaj, káva, ostré koření, tučné mléko a mnoho luštěnin se často nedoporučují pacientům trpícím onemocněním jater. Neexistují však spolehlivé vědecké údaje potvrzující negativní vliv těchto produktů na játra. Naopak – luštěniny, káva i čaj mají příznivý vliv na stav a fungování tohoto orgánu. Je však třeba věnovat pozornost masným konzervám a jejich složení, stejně jako ředěným ovocným džusům, které často obsahují zbytečné přísady. Rovněž je třeba se vyvarovat smažení ve velkém množství tuku. Z tohoto důvodu se chipsy, hranolky nebo bramboráčky nedoporučují pacientům s onemocněním jater.
Dieta pro játra – příklad jídelníčku
Dieta pro játra se podstatně neliší od stravy doporučované pro zdravé lidi. Je založena na základních principech zdravé, vyvážené a výživné stravy. Přibližné menu pro lidi, kteří chtějí podpořit svá játra:
- Snídaně: müsli tyčinka s arašídovým máslem, ovesnými vločkami, vlašskými ořechy, mandlemi, rozinkami, chia semínky a medem.
- II Snídaně: salát s brokolicí, vejci a rajčaty, dochucený olivovým olejem a posypaný zelenou cibulkou.
- Oběd: dýňová krémová polévka s cibulí, rozmarýnem, česnekem a mandlovým mlékem.
- Svačina: celozrnný chléb s avokádem, salátem, libovým masem a paprikou.
- Večeře: salát s vařeným kuřecím masem, rukolou, cibulí a rajčaty, dochucený olivovým olejem a posypaný oblíbenými kořeními.
Toto menu můžete libovolně měnit a přidávat do něj potraviny, které máte rádi a které jsou prospěšné pro vaši játra. Zpočátku může být sestavování jídel obtížné. Postupně však získáte stále více zkušeností a výběr vhodných potravin bude stále snazší.
Doplňky a bylinky v jídelníčku pro játra
Nemocná játra by měla být léčena pod dohledem lékaře. Pacienti trpící onemocněními, jako je akutní selhání jater, rakovina jater, cirhóza jater a dalšími onemocněními, by neměli užívat žádné další léky, doplňky nebo bylinky bez konzultace s lékařem. Některé rostliny by nemocní lidé měli vynechat. Do této skupiny patří mimo jiné: kava, dubový list, vlaštovičník, aloe a kostival.
Ostropestřec mariánský podporuje funkci jater. Má protizánětlivé účinky, omezuje pronikání škodlivých a toxických látek do jaterních buněk a podporuje jejich regeneraci. Stimuluje tvorbu žluči a její transport. Přípravky z ostropestřce mariánského lze použít nejen při onemocnění jater, ale i při periodických zažívacích potížích. Použití ostropestřce mariánské závisí mimo jiné na: formě zvoleného přípravku. Extrakty z této suroviny lze nalézt například v přípravcích Silimarol a Lagos, stejně jako v doplňcích stravy Ostropestřec mariánský Farmovit a Heparol. Příjem příliš vysokých dávek extraktu ostropestřce mariánské může vést ke zvýšení produkce trávicích enzymů. Existují některé údaje, které naznačují, že látky obsažené v mátě, bazalce, levanduli, oreganu, rozmarýnu, skořici a zázvoru mohou mít příznivý vliv na funkci jater.
U některých onemocnění tohoto orgánu, jako je jaterní encefalopatie, může užívání doplňků L-ornitinu přinést dobré výsledky. Jeho složení zahrnuje zejména: doplňky Hepatil a Swanson L-ornitin.
Dieta pro játra pomáhá pečovat o stav jater a podporuje jejich funkci. Nejedná se o omezení. Její hlavní zásady zahrnují konzumaci zdravých, snadno stravitelných potravin bohatých na vitamíny a minerály a také abstinenci od alkoholu. Rovněž je vhodné omezit konzumaci sycených nápojů a živočišných produktů s vysokým obsahem tuku a pokud možno je nahradit rostlinnými produkty.
Upozorňujeme, že
tento článek není lékařskou radou ani názorem lékárníka nebo dietologa přizpůsobeným individuální situaci tazatele. Získané informace představují pouze obecná doporučení, která nemohou sloužit jako jediný základ pro použití konkrétní terapie, změnu návyků, dávkování léků atd. Před podniknutím jakýchkoli kroků, které mají vliv na váš život, zdraví nebo pohodu, byste se měli obrátit na svého ošetřujícího lékaře nebo jiného odborníka a požádat o individuální konzultaci.