Snižuje hladinu cukru a škodlivého cholesterolu. Přidejte do kávy a pijte každý den.

Černá, čerstvě uvařená káva není jen chuť a aroma. Je to energie na celý den. Léčivé účinky tohoto nápoje však lze ještě umocnit jednou kořeninou, která je v Polsku velmi podceňována. Kardamom, o kterém právě mluvíme, je totiž silným léčivým prostředkem. Účinně snižuje hladinu cukru v krvi a hladinu „špatného“ cholesterolu, a to je jen začátek jeho prospěšných účinků na zdraví.

Léčivé vlastnosti kardamonu

Kardamon, stejně jako skořice, hřebíček nebo kurkuma, je koření, které má neocenitelný vliv na naše zdraví. Ačkoli výše uvedené koření používáme k pečení, přípravě vývarů nebo marinování masa, kardamon bohužel používáme příliš zřídka.

Snižuje hladinu cukru a škodlivého cholesterolu. Přidejte do kávy a pijte každý den.

Výzkumy ukazují, že pravidelné užívání kardamonu má pozitivní vliv na celý organismus. Koření v první řadě zmírňuje záněty a má antibakteriální účinky. Kromě toho účinně snižuje hladinu cukru a škodlivého cholesterolu v krvi. Zabraňuje tvorbě krevních sraženin, které jsou nebezpečné pro náš život a zdraví.

Kardamom má také pozitivní vliv na celý trávicí systém. Zklidňuje záněty žaludku a zmírňuje pálení žáhy. Pomáhá také při otravách jídlem, účinně zastavuje zvracení a průjem.

Kromě toho koření podporuje funkci ledvin a pomáhá vylučovat toxické látky z těla. Kardamom má také protinádorové vlastnosti. Některé vědecké studie ukazují, že toto koření může aktivně potlačovat vývoj patologických buněk.

Kolik kardamonu přidat do kávy?

Jak vidíte, kardamom není jen koření. Je to silný lék, proto to s ním nepřehánějte. Vhodná dávka pro dospělého člověka je 1–2 g denně. Na jednu šálek kávy stačí ¼ čajové lžičky mletého koření. Kardamom skvěle podtrhne její chuť.

Kardamom také stojí za to přidat do pikantních koláčů, palačinek a omelet. Koření se také skvěle hodí k ovoci. Přidejte špetku do domácího kompotu a bude ještě chutnější.

Kardamom – kontraindikace

Snižuje hladinu cukru a škodlivého cholesterolu. Přidejte do kávy a pijte každý den.

Lidé, kteří užívají antikoagulancia, by však měli být při konzumaci kardamonu opatrní. Koření zesiluje jejich účinek, což může mít negativní důsledky. Pokud trpíte žlučovými kameny, kardamon může vyvolat bolestivé koliky.

Kardamon také zvyšuje krevní tlak. Proto by jej neměli užívat lidé léčení na hypertenzi. Koření je nebezpečné pro těhotné ženy – při pravidelném užívání vyvolává kontrakce, které mohou způsobit potrat a předčasný porod.

Zjistěte také, jak připravit ocet z květů bezu . Má jemnou chuť a je mimořádně zdravý. Na jaře se také vyplatí hledat jitrocel kopinatý. Je ideální do mnoha pokrmů.

Přejít nahoru