Když pijeme čaj, je to obvykle černý nebo zelený čaj. Proto o tomto nálevu málokdo ví, a přitom má mnoho prospěšných vlastností. Tento čaj se skládá pouze ze dvou ingrediencí a neobsahuje kofein. Působí jako balzám na srdce a také pomáhá zhubnout.
Když se řekne pohanka, hned si vybavíme pohankovou krupici . Neuvědomujeme si však, že z jejích zrn lze připravit i čaj. Pohankový čaj, známý také jako , pochází z Číny. Vyznačuje se světle žlutou barvou a mírně hořkou chutí s ořechovo-čokoládovou vůní .
Jeho hlavní výhodou jsou však jeho blahodárné účinky.
Pohankový čaj – účinky
Pohankový čaj je bohatý na vitamíny a minerály, ale nejvíce obsahuje vitamíny A, C, E a vitamíny skupiny B, jako jsou B1, B2 a B6. Také doplňuje potřebu hořčíku, draslíku, zinku a železa.
Díky tomu má čaj z pohanky cholesterol snižující účinek, a to jak na „špatný“ LDL cholesterol, tak na celkový cholesterol. Zároveň reguluje hladinu krevního tlaku. Nálev tak má ochranný účinek na srdce a podporuje jeho správnou funkci. Sníží riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, jako je ateroskleróza, mrtvice, srdeční nebo žilní nedostatečnost. Kromě cholesterolu je pohankový čaj schopen snižovat hladinu glukózy v krvi .
Kromě toho pravidelná konzumace pohankového čaje urychlí metabolismus . Zlepší peristaltiku střev, zabrání zácpě a vyplaví usazeniny a toxiny, které se hromadí ve střevech. To znamená, že nálev pomůže při hubnutí . Na možnost zhubnout více kilogramů má vliv také skutečnost, že čaj z pohanky dokáže potlačit chuť k jídlu , zejména na sladké.
Obsah cenných minerálů znamená, že pohanka má pozitivní vliv na nervový systém . Pomůže zmírnit příznaky silného stresu, uklidní organismus a umožní mu relaxovat. Navíc neobsahuje kofein , takže jej lze pít večer před spaním jako prostředek proti nespavosti .
Jak se vaří pohanka?
Hotový čaj z pohanky lze koupit v obchodě . Poté zalijte 1 čajovou lžičku čaje horkou vodou a nechte louhovat 3-5 minut . Poté semínka sceďte a nálev pijte samostatně nebo s přidaným medem, citronem, zázvorem nebo domácím ovocným sirupem.
Můžete si také koupit mletou pohankovou slupku a připravit si pohankový čaj . Lžíci slupky dejte do sklenice a zalijte vroucí vodou. Nechte 15 minut louhovat , poté sceďte a ihned vypijte.
Poslední způsob je připravit čaj z čištěných a syrových semen černého pohanky tatárské, které lze koupit v obchodě. Nasypte 200 g těchto semen na suchou pánev a opražte je na středním ohni za stálého míchání. Čím déle je opékáte, tím silnější bude čaj, proto délku procesu upravte podle své chuti. Poté je odložte stranou, aby vychladly. Až vychladnou, nasypte 1 čajovou lžičku semínek pohanky do sklenice, zalijte je vroucí vodou a nechte louhovat 5 minut . Zbylá semínka skladujte v dobře uzavřené nádobě.
Kdo by měl pít čaj z pohanky?
Čaj z pohanky by měli pít především lidé, kteří bojují s vysokou hladinou cholesterolu a cukru . Nálev pomáhá účinně snižovat tyto hodnoty a zároveň zlepšuje výsledky a celkovou pohodu.
Kromě toho je čaj z pohanky doporučován lidem, kteří denně bojují s vysokou hladinou stresu . Pravidelné pití nálevu má uklidňující a relaxační účinky. Může pomoci bojovat s obtížemi při usínání, nespavostí a nočním buzením. Zlepší náladu a sníží riziko deprese a úzkosti.