Když se v obchodech objeví mladé hlávky zelí, je čas na tento chutný a lehký salát.
Tato jednoduchá kombinace několika druhů zeleniny a lahodné omáčky je tak chutná, že nikoho nemusíte přemlouvat, aby si salát přidal.
Sezóna křupavé, čerstvé mladé kapusty začíná v květnu a trvá až do srpna. Stojí za to ji plně využít a vychutnat si její chuť. Nejlepší je použít osvědčené recepty, které zdůrazňují to nejlepší, co zelenina nabízí. Přesně tak vypadá tento salát z kapusty, obohacený o aromatický kopr, mírně pikantní zelenou cibuli a jednoduchý dresink z medu, olivového oleje a citronové šťávy.
Salát z mladé kapusty s omáčkou
Je snadný na přípravu a tak chutný, že zmizí z misky ještě dříve, než budou hotové karbanátky. Kombinace mírně nasládlé kapusty s koprem a cibulí je sama o sobě lahodná. Pokud přidáte jednoduchou zálivku z olivového oleje, medu a citronové šťávy , získáte dokonalý recept.
Salát se hodí k mnoha jídlům. Skvěle se kombinuje s mladými bramborami a karbanátky, dušeným masem v omáčce, pečenými stehny nebo grilovanými pokrmy. Můžete ho také použít jako náplň do kuřecích placků. Příprava není složitá, ale je třeba si vyhradit trochu času, aby zelí změklo a poté v chladničce nasáklo aroma.
Ingredience:
- polovina hlávky mladého zelí,
- 2 zelené cibule s zelenou natí,
- čerstvý kopr,
- zelená cibule,
- 3 lžíce olivového oleje,
- 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy,
- 1 plochá čajová lžička medu,
- sůl a pepř podle chuti.
Způsob přípravy:
- Odstraňte horní listy zelí.
- Rozmělněte a odstraňte nejtvrdší části.
- Očistěte zelenou cibuli, nakrájejte na jemno a přidejte ke zelí.
- Vše osolte a nechte 30 minut odležet.
- Po uplynutí této doby promíchejte a vymačkejte přebytečnou šťávu.
- Přidejte jemně nakrájený kopr a promíchejte.
- V malé misce smíchejte citronovou šťávu, med, sůl, pepř a olivový olej.
- Zeleninu zalijte připravenou zálivkou a důkladně promíchejte.
- Podle chuti dochuťte solí a pepřem.
Salát bude chutnější, pokud ho necháte hodinu odležet v lednici. Chutě se tak lépe propojí. Dobrou chuť!