Jaké mleté maso je nejzdravější? Mnozí lidé stále nevědí, jaké si vybrat

Mleté maso je v českých domácnostech velmi rozšířené. Je součástí karbanátků, zapékaných pokrmů nebo omáčky na špagety. V obchodech si můžete vybrat z mnoha druhů. Které z nich je nejlepší?

Výběr mletého masa může být problém. Vepřového masa v různých formách (například šunka nebo plec) je dostatek, hovězí maso je také lákavé a lidé na dietě se orientují na krůtí a kuřecí maso. Ne každý druh je však vhodný pro všechno. Nejlepší je vybírat mleté maso podle konkrétního jídla. Například hovězí maso se nejlépe hodí na burgery, vepřové a hovězí maso jsou ideální na plněné kotlety a mleté kuřecí prsa se hodí na lehké karbanátky. Jaké maso je nejzdravější, není tak jednoduchá otázka.

Jaké mleté maso je nejzdravější?

Jaké mleté maso je nejzdravější? Mnozí lidé stále nevědí, jaké si vybrat

Záleží to na několika faktorech, především na obsahu tuku a původu masa . Obecně platí, že čím méně tuku, tím je maso zdravější z hlediska kalorické hodnoty a obsahu nasycených mastných kyselin. Nejlepší volbou je krůtí nebo kuřecí prsa bez kůže. Drůbeží maso je bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin, které jsou nezbytné pro růst a regeneraci svalů. Obvykle je velmi dobře stravitelné, což je výhodné pro starší lidi nebo osoby s citlivým zažíváním.

Telecí maso je také dobrou volbou, i když není příliš oblíbené . Je považováno za jedno z nejlibovějších druhů červeného masa a svou nutriční hodnotou se podobá drůbežímu masu. Lidé, kteří bojují s anémií, by měli vyzkoušet hovězí maso. Je to jeden z nejlepších zdrojů snadno stravitelného železa.

Vepřové maso je méně zdravé . Může obsahovat značné množství nasycených tuků, což zvyšuje jeho kalorickou hodnotu a může být škodlivé pro krevní oběh. Ačkoli obsahuje vitamíny skupiny B, profil mastných kyselin vepřového masa je obecně méně příznivý než u drůbeže nebo některých libových kusů hovězího masa. Pokud se rozhodnete jíst vepřové maso, vybírejte libové kusy, jako je vepřová kýta nebo mleté maso z šunky nebo vepřové kýty, které obsahují mnohem méně tuku než například mleté maso ze slaniny.

Samozřejmě vám nic nebrání, abyste si čas od času dopřáli své oblíbené mleté maso. Nicméně čas od času je dobré vepřové maso nahradit drůbežím.

Jaké mleté maso je nejzdravější? Mnozí lidé stále nevědí, jaké si vybrat

Nejhorší mleté maso

Není pochyb o tom, které maso je nejhorší. Je to mleté maso delikatesní . Atraktivní cena jde ruku v ruce s nízkou kvalitou. Aby snížili výrobní náklady a zlepšili šťavnatost, výrobci často používají tučné kusy masa, což vede k vysokému obsahu tuku v konečném produktu. Není také jasné, z jaké části jsou odebrány. Kromě toho jsou v seznamu složek také voda, sůl, látky zvýrazňující chuť nebo rostlinné bílkoviny, které mají sloužit jako levná plniva.

Přejít nahoru