Kdysi byl hovězí steak považován za delikatesu, ale dnes máme tendenci volit jiné, populárnější druhy masa. Řekneme vám, proč je dobré si to pamatovat. Je nejen chutné, ale má také vysokou nutriční hodnotu. Je ideální na guláš, je aromatické a maso je jemné.
Hovězí paštika, i když je méně oblíbená než jiné části hovězího masa, je chutná a má vysokou nutriční hodnotu. Jedná se o část hovězího masa, která se nachází kolem hřbetu, v oblasti lopatky a křížové kosti zvířete. Skládá se z tenké vrstvy svalů propletených s fasciemi a tukem. Je dobrým zdrojem bílkovin, železa, draslíku a vitamínu B12. Obsahuje také kolagen. Má intenzivní hovězí chuť, kterou skvěle podtrhne dlouhé dušení a přidání aromatického koření.
Bude měkké a aromatické za jedné podmínky:
Hovězí steak se hodí do mnoha pokrmů, ale je tu jedna podmínka. Jejich příprava je časově náročná a je třeba se vyzbrojit trpělivostí. Tepelné zpracování, tedy vaření, pečení nebo dušení, trvá několik hodin. Maso pak získá jemnou a plnou chuť. Proto byl hovězí guláš tak populární již v dobách Českého království .
Tento kus hovězího masa lze také použít jako přísadu do pečeně. Hodí se také k přípravě polévek, zejména guláše, který vyžaduje dlouhé dušení. Toto maso dodává pokrmům hlubokou, sytou chuť.
Hovězí guláš
Ingredience:
- 1 kg hovězího masa,
- mouka na podsypání,
- 2 mrkve,
- 3 cibule,
- 3 stroužky česneku,
- několik větviček petržele,
- kmín podle chuti (volitelně),
- 2 lžíce francouzské hořčice,
1 čajová lžička medu,
3 bobkové listy,
5 zrn voňavého pepře,
sůl a pepř podle chuti,
rozpuštěné máslo na smažení,
300 ml suchého bílého vína.
Způsob přípravy:
- Hovězí maso připravte, důkladně umyjte, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na menší kousky.
- Maso obalte v mouce a osmažte na malém množství rozpuštěného másla. Přidejte bobkový list a bobkový pepř, poté zalijte horkou vodou tak, aby bylo maso celé ponořené. Poté vařte pod pokličkou v hrnci s tlustým dnem asi hodinu.
- Očistěte cibuli a česnek, nakrájejte je na jemno a osmažte na rozpuštěném másle. Přidejte tyto ingredience k dušenému masu.
- Očištěnou mrkev nakrájejte na menší kousky. Přidejte je k masu spolu s hořčicí, kmínem, medem a vínem. Zakryjte pokličkou a vařte ještě hodinu, pravidelně míchejte, aby se nepřipálilo.
- Jídlo dochuťte solí a pepřem podle chuti. Vařte na mírném ohni nejméně půl hodiny, dokud maso nezměkne. Pokud je v hrnci málo tekutiny, přidejte k masu malé množství horké vody.
- Jídlo podávejte posypané nasekanou petrželkou, nejlépe s bramborami.