Jogurt je základní potravina, která nechybí v žádné ledničce. Milují ho děti i dospělí, protože má mnoho zdravotních výhod. Obvykle se konzumuje k snídani, jako dezert nebo svačina, někteří ho však jedí i na noc. Tento univerzální potravinový produkt však byl v mnoha případech nahrazen jiným produktem, který v poslední době získal velkou popularitu: kefírem .
Kefír je produkt, který má konzistenci velmi podobnou jogurtu, i když se dá konzumovat i v tekuté formě. Jedná se o fermentovaný mléčný produkt, který se získává fermentací bakterií a kvasinek v mléce, což z něj dělá vynikající přírodní probiotikum.
Jogurt i kefír jsou tedy fermentované mléčné výrobky, které jsou nezbytné pro zdraví střev a žaludku, protože pomáhají formovat a udržovat mikrobiotu. Takže pokud jde o snížení nadýmání, což je velmi častý a rozšířený problém, co je lepší?
Jogurt nebo kefír?
Oba produkty jsou bohaté na probiotika a bioaktivní látky, které přispívají k dobrému stavu střev.
„Díky vědeckým objevům dnes víme, že zdravé střevo je méně náchylné k zánětům a oxidačnímu stresu,“ říká odborník a ujišťuje, že jak jogurt, tak kefír obsahují přírodní látky vznikající při fermentaci, „které pomáhají zmírnit záněty a posílit imunitní systém“.
Ale na čem zakládáme své rozhodnutí ohledně toho či onoho produktu? Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma mléčnými výrobky spočívá v množství probiotik nebo živých enzymů, které obsahují.
„Širší protizánětlivý účinek“
„Kefír kromě některých prospěšných kvasinek obsahuje více probiotik než jogurt a má širší protizánětlivé účinky,“ vysvětluje odborník. „Některé studie ukazují, že kefír může být účinnější, protože obsahuje větší množství a rozmanitost enzymů,“ dodává.
V jogurtu tedy najdeme hlavně dva druhy bakterií: Lactobacillus a Streptococcus thermophilus . Kefír však obsahuje mnohem více: „Tyto mikroorganismy zmírňují záněty, zlepšují imunitní systém a posilují střevní bariéru “, říká odborný lékař.
Vědecké studie prokázaly, že konzumace kefíru může mít mnoho pozitivních účinků na zdraví, mezi nimi:
- Pozitivní změna střevní flóry
- Zvýšení protizánětlivých mediátorů
- Snížení aktivity prozánětlivých cytokinů (molekul podporujících zánět)
- Ochrana imunitního systému
„Jogurt však zůstává vynikajícím spojencem, zejména pokud si vyberete přírodní jogurt bez přidaného cukru. Oba produkty jsou v vyvážené stravě velmi užitečné pro zmírnění mírného zánětu, například spojeného se stresem, nevyváženou stravou nebo poruchami metabolismu,“ uzavírá.