Ačkoli někteří lidé používají med jako zdravější náhradu cukru, je třeba mít na paměti, že se jedná především o kalorický produkt. Podle údajů Národního centra pro výživu 100 g obsahuje přibližně 325 kcal.
Podle údajů Národního centra pro výživové vzdělávání obsahuje 100 g medu asi 325 kcal a jedna čajová lžička dodá téměř dvakrát více energie než stejné množství cukru.
Na webových stránkách se uvádí, že čajová lžička cukru váží 5 g a obsahuje 20 kcal, zatímco med váží 12 g a obsahuje… téměř 40 kcal. Tato přísada obsahuje hlavně jednoduché cukry, jako je fruktóza, které se rychle vstřebávají do krve a zajišťují příliv energie.
Tento přírodní produkt se může pochlubit působivou sadou biologicky aktivních složek – lysozym, inhibin a apidicin mu dodávají baktericidní a fungicidní vlastnosti.
Proto je med odedávna ceněn jako dočasný prostředek při léčbě nachlazení nebo v obdobích slabosti. Za pozornost stojí také aktuální výzkum jeho potenciálu při léčbě složitějších onemocnění, jako je rakovina nebo infekce způsobená bakterií Helicobacter pylori, která vyvolává žaludeční vředy.
Rozdíl mezi pravým, přírodním medem a jeho umělou imitací, vyrobenou z cukrů a barviv a bez jakýchkoli užitečných vlastností, je také podstatný. Abyste si mohli plně vychutnat bohatství přírody, je nesmírně důležité vybírat pravý produkt a nezapomínat omezit jeho konzumaci kvůli jeho vysoké kalorické hodnotě.
Med je nepochybně darem přírody, ale vše záleží na tom, jak ho používáme. Na jedné straně je díky svým vlastnostem prospěšný pro zdraví, na druhé straně může účinně zvýšit množství kalorií v naší stravě, pokud nedodržujeme umírněnost.