Pouhý pohled na tento dort vyvolává nadšení na tvářích lidí. Po ochutnání se tento efekt ještě zesílí a zastavit se u jednoho kousku je již velmi obtížné.
Název tohoto dortu nevznikl jen tak – je to sen každého milovníka sladkostí. Křupavá základna, lehký krém, křupavá bezová a ovocný akcent – prostě dokonalá kombinace. Ideální pro zvláštní příležitosti, rodinná setkání nebo večerní kávu s přáteli.
Torty snů s bezou
Tento dezert skvěle nahradí i dort. Je v něm spousta věcí, ale všechny vrstvy skvěle ladí. Něco je křupavé, jinde cítíte vůni ovoce, krémovou chuť. Dream Cake není nic jiného než… sen, který se stal skutečností
Na tento dort můžete použít jakoukoli marmeládu nebo si vybrat domácí ovocnou marmeládu . Skvělou volbou budou maliny nebo třešně, ale můžete také vyzkoušet borůvky, brusinky nebo jahody. Nejlépe se hodí lesní bobule, které dodají lehkost a svěžest.
Ingredience:
Křehké těsto (2 vrstvy):
- 250 g pšeničné mouky,
- 150 g studeného másla,
- 80 g moučkového cukru,
- 1 žloutek,
- 1-2 lžíce studené vody,
- špetka soli
Sněhová pusinka:
- 4 bílky,
- 150 g jemného cukru na pečení,
- 1 čajová lžička citronové šťávy,
- 1 čajová lžička bramborové mouky,
- 50-70 g mandlových vloček.
Krém:
- 400 ml smetany,
- 250 g mascarpone,
- 2-3 lžíce moučkového cukru,
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu.
Dále:
- 300-400 g oblíbeného džemu nebo želé, nejlépe malinového nebo třešňového,
- 150-200 g čerstvých lesních plodů na ozdobu.
Postup přípravy:
- Prosijte mouku do mísy, přidejte sůl a cukr.
- Přidejte rozdrobené máslo a prsty ho zapracujte do mouky.
- Přidejte žloutek a vypracujte těsto. Pokud je směs příliš suchá, přidejte lžíci studené vody.
- Rozdělte na dvě části, každou zabalte do alobalu a vložte na 30 minut do lednice.
- První část těsta vyložte na dno dortové formy o průměru asi 20–22 cm a propíchněte vidličkou.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia asi 15–20 minut. Nechte vychladnout a opakujte s druhým korpusem.
- Na list pečícího papíru nakreslete kruh o průměru odpovídajícímu formě na pečení.
- Z bílků ušlehejte tuhou pěnu a postupně přidávejte cukr. Hmota by měla být hustá a lesklá a cukr by se měl rozpustit.
- Přidejte bramborovou mouku a citronovou šťávu, promíchejte špachtlí a rovnoměrně rozetřete na připravený kruh na papíru na pečení.
- Posypte mandlovými lupínky.
- Vložte do trouby předehřáté na 150 stupňů Celsia a pečte asi 1,5–2 hodiny.
- Po uplynutí této doby lehce pootevřete dvířka trouby a nechte bezé v troubě vychladnout.
- Šlehejte smetanu s moučkovým cukrem do husté pěny a postupně přidávejte po lžíci mascarpone a vanilkový extrakt.
- První vrstvu sušeného těsta položte na podložku na dort nebo velký talíř.
- Hojně ho potřete marmeládou nebo želé a natřete polovinou krému.
- Přidejte druhou vrstvu, další marmeládu, zbývající krém a nakonec upečené a vychlazené bezé.
- Ozdobte ovocem.
Hotový dort chlaďte v lednici alespoň 2–3 hodiny, aby krém ztuhnul a chutě se propojily. Nejlépe se krájí nožem namočeným v horké vodě. Dobrou chuť!