Dva lidé, stejné jídlo, odlišná váha: bakterie mikrobioty rozhoduje, kolik kalorií si zachováte

Nová studie Arizonská státní univerzita (USA) Odhalil, že malý neznámý mikrob producenta metanu může ovlivnit množství kalorií, které tělo extrahuje z potravy.

Podle tohoto výzkumu zveřejněného v ISME JournalNěkteří lidé mají střevní mikrobiom, který generuje hodně metanu, zatímco v jiných se sotva vyrábí. Klíčovým zjištěním je, že ti, kteří mají větší produkci Metan jsou zvláště Efektivní při získávání energie z diety z vlákna. Tento rozdíl by mohl vysvětlit, proč dva lidé, kteří konzumují stejná jídla, mohou absorbovat jiné množství kalorií, zejména těch, kteří se dostanou do tlustého střeva.

Vědci zdůrazňují, že samotné vlákno není vinné: obecně Strava bohatá na vlákno Poskytují méně kalorií než západní strava založená na zpracovaných potravinách. Mezi těmi, kteří konzumují hodně vlákniny, se však energetická účinnost liší podle úrovně metanu produkovaného jeho mikrobiotou.

«Tento rozdíl má klíčové důsledky pro intervence dietu. Ukazuje, že dva lidé mohou na stejnou stravu reagovat velmi odlišně a část toho variabilita Je to kvůli svému střevnímu mikrobiomu, “vysvětluje Blake Dirks, hlavní autor studie a výzkumného pracovníka v centru Biooliseño pro zdraví prostřednictvím mikrobiomů.

Mikroorganismy produkující metan – známé jako methanogenos– Jsou spojeny s větší metabolickou účinností. Jednou ze základních mikrobiomových funkcí je fermentovat dietní vlákno, produkovat krátké mastné kyseliny (AGC), důležitý zdroj energie pro tělo. V tomto procesu, generuje vodíkže pokud se hromadí nadměrně, zpomaluje mikrobiální aktivitu. Metanogeny konzumují, že vodík, udržování fermentace a změna produkuje metan.

Biomarkery

«Lidské tělo negeneruje metan sám. Pouze tyto mikroby to produkují. Proto navrhujeme, aby metan mohl působit jako Biomarker vysoce efektivního mikrobiomu při výrobě AGCC, “říká Rosy Krajmalnik-Brown, spoluautor ředitele studie a centra.

Tým hodnotil účastníky se dvěma různými stravami: jedna bohatá na vlákninu a komplexní jídlo a druhá se zpracovanými potravinami, ale oba se stejným procentem Proteiny, tuky a uhlohydráty. Prostřednictvím krevních testů, stolice a kalorimetrie místnosti měřili energii absorbovanou tělem a aktivitou střevních mikrobů.

Výsledky byly jasné: s dieta vláknaVšechny absorbovaly méně kalorií ve srovnání se zpracovanou stravou. Ale ti, kteří měli mikrobiom producenta metanu, absorbovali více kalorií než ti, kteří produkovali méně.

Mikrobiální ekologie

«Tato práce byla možná díky spolupráci mezi klinickými vědci a mikrobiálními ekology. Kombinace pokročilých nástrojů, jako je kalorimetrie se znalostmi v mikrobiální ekologii, umožnila tyto inovace, “říká Karen D. CorbinCo -author studie.

Ačkoli experiment nebyl navržen tak, aby vyvolával úbytek hmotnosti, někteří účastníci štíhlé nad stravou bohatou na vlákno. Tým nyní chce studovat, jak mikrobiom reaguje – zejména methanogenos– u lidí s obezitou, cukrovkou nebo jinými metabolickými podmínkami.

„To zdůrazňuje důležitost personalizované výživy. Stejná strava může mít.“ různé účinky na každou osobuČástečně kvůli metabolické aktivitě jeho mikrobiomu, “uzavírá Krajmalnik-Brown.

Přejít nahoru