Předběžný čas na večeři a zkrácení časového okna, ve kterém se jídlo požívá – omezit jej na méně než 12 hodin denně od prvního do posledního jídla– Podle vyšetřování Complutense University of Madrid (UCM) jsou to klíčové strategie pro zlepšení, zveřejněné v časopise Pediatrická obezita.
Studie zdůrazňuje, že děti nejen jedí, ale také, když ano. To je přesně základ CrononutriciónVznikající disciplína, která studuje, jak okamžik příjmu ovlivňuje metabolismus a zdraví.
«Role chrononutrice v posledních letech získala sílu, ale většina studií se zaměřila na dospělé. U dětí jsou data stále vzácná kvůli složitosti zapojené do vyšetřování v této věkové skupině, “vysvětluje Viviana Loria-Kohen, Vyšetřovatel skupiny Valanuta Fakulty lékárny UCM.
Výsledky ukazují, že přívodní okno delší než 12 hodin je spojeno s vyššími aterogenními indexy, ukazateli kardiovaskulárního rizika dlouhodobého. Navíc, snídaně i večeře pozdě souvisely s horší globální kvalitou stravy.
Nadváha dítěte
Šetření bylo provedeno se vzorkem 880 školáků mezi 8 a 13 lety Několik španělských měst (Coruña, Barcelona, Madrid, Sevilla a Valencia). Prostřednictvím dotazníků pro rodiče a hodnocení ve školách vědci shromáždili informace o rozvrzích potravin, kvalitě stravy, biochemických parametrech (glukóza, inzulín, cholesterol, triglyceridy) a antropometrických opatřeních (hmotnost, výška, obvod v pasu, kožní záhyby a složení těla).
„Ačkoli se jedná o observační studii, její zjištění posilují potřebu považovat okamžik příjmu za klíčový faktor v prevenci dětské nadváhy, zejména v zemích, jako je Španělsko, kde je na večeři obvyklé,“ dodává pozdě, “dodává pozdě,“ dodává pozdě, “ María Dolores SalasTaké výzkumný pracovník hodnoty.
Dětská obezita je i nadále jedním z hlavních problémů veřejného zdraví. The Světová federace obezity Odhaduje, že do roku 2035 budou mít dva z pěti dětí a dospívajících mezi 5 a 19.
Jako další krok výzkumný tým navrhuje začlenit proměnné, jako například Chronotyp (Pokud je dítě aktivnější ráno nebo v noci), doba trvání jídel nebo hladiny melatoninu, aby bylo možné lépe porozumět tomu, jak biologické hodiny ovlivňují zdraví od raného věku.