Stačí jedna čajová lžička denně, aby se posílilo srdce a játra a zbavili se únavy. Starší lidé by měli jíst pravidelně

Ne každý med má stejnou chuť a podobné vlastnosti. Kaštanový med – skutečná delikatesa – je tmavý, aromatický a má zajímavou, mírně hořkou příchuť. Stojí za to se s ním blíže seznámit, protože nejen obohatí vaši kuchyni, ale také vám pomůže pečovat o zdraví přirozenou cestou. Je to pokladnice cenných živin.

Kaštanový med je o něco méně oblíbený příbuzný známých akátových, lipových nebo mnohokvětých medů. Tento jedinečný včelařský produkt potěší nejen svou hloubkou chuti, ale také může podpořit organismus v každodenním boji s infekcemi, únavou a onemocněními krevního systému. Co je kaštanový med a jak ho použít v kuchyni?

Kaštanový med – delikatesa mezi medy

Stačí jedna čajová lžička denně, aby se posílilo srdce a játra a zbavili se únavy. Starší lidé by měli jíst pravidelně

Kaštanový med je nektarový med získávaný z květů kaštanu. Rostlina se vyskytuje v přírodě na jihu Evropy. Produkt je velmi oblíbený ve Francii, Itálii a Španělsku. Je třeba si uvědomit, že se jedná o sezónní med . Včely sbírají nektar z květů kaštanu pouze několik týdnů, obvykle v červnu a červenci. Produkt se objevuje v prodeji v létě nebo na začátku podzimu.

Kaštanový med se od ostatních produktů tohoto typu odlišuje na první pohled. Má tmavou, jantarovou barvu , která někdy dokonce přechází do hnědé. Ve srovnání s klasickými medy je tekutější a déle si zachovává tekutou konzistenci (díky vysokému obsahu fruktózy krystalizuje pomaleji).

Má jemnou vůni bylinek a jedinečnou chuť, která se nespojuje s medem. Je výrazný, sladký, ale s jemnou hořkostí . Milovníci kaštanového medu ho oceňují právě pro tento kontrast chutí.

Jaké vlastnosti má kaštanový med?

Kaštanový med je přírodní produkt s vysokou nutriční hodnotou. Nelze jej považovat pouze za chutnou, sladkou přísadu do čaje. Obsahuje antioxidanty, vitamíny (C a skupiny B) a minerály (draslík, vápník, hořčík, železo). Přírodní cukry v medu se rychle vstřebávají, dodávají energii a snižují pocit únavy. Vitamíny skupiny B také uklidňují nervový systém a podporují energetický metabolismus.

Díky obsahu antioxidantů – flavonoidů a taninů – má med protizánětlivé a antibakteriální účinky . Kromě toho podporuje krevní oběh, zlepšuje krevní cirkulaci , posiluje cévy a může podporovat srdce . Je zvláště doporučován lidem s křečovými žilami, trpícím hypertenzí nebo špatným krevním oběhem.

Kaštanový med podporuje trávicí systém. Má mírný žlučopudný účinek, zlepšuje trávicí procesy a je vynikajícím prostředkem pro detoxikaci organismu. Podporuje také játra díky obsahu antioxidantů a enzymů, které pomáhají vylučovat škodlivé látky.

Díky svým antibakteriálním vlastnostem se používá také při nachlazení a infekcích horních cest dýchacích. Účinně posiluje oslabenou imunitu a pomáhá bojovat s viry. Může se podávat dětem starším 1 roku, starším lidem nebo všem, kteří se zotavují.

Jak se kaštanový med konzumuje?

Stačí jedna čajová lžička denně, aby se posílilo srdce a játra a zbavili se únavy. Starší lidé by měli jíst pravidelně

Stejně jako jakýkoli jiný med, i kaštanový med by se měl konzumovat v mírném množství, zejména lidé s cukrovkou. Jedná se o produkt se středním glykemickým indexem 55. Obsahuje asi 331 kcal na 100 gramů, proto se doporučuje konzumovat jako denní doplněk. Je důležité, aby med nebyl zahříván na teplotu vyšší než 40 stupňů Celsia, protože by ztratil své cenné vlastnosti . Nejlepší je přidávat ho do studených pokrmů nebo těsně před podáváním teplých pokrmů.

K čemu se kaštanový med používá? Jeho chuť – sladká, ale s hořkostí – ho činí vhodným jak pro dezerty, tak pro slaná jídla . Můžete jím posypat modrý sýr , kozí sýr nebo ricottu, které se hodí na křupavý baget nebo sýrový talíř. V středomořské kuchyni se také kombinuje s ořechy, olivovým olejem a balzamikovým octem. Vytváří to sametovou a voňavou zálivku na salát . Nic vám nebrání použít ho k masu . Obzvláště se hodí jako přísada do marinád a glazur , například na drůbež nebo vepřovou kýtu.

V sladké variantě je kaštanový med vhodné přidat do ovesné kaše nebo přírodního jogurtu . Je také velmi chutný ve formě sirupu na palačinky nebo mírně ochlazeného čaje . Můžete si také vybrat dezert, který kombinuje hrušky nebo fíky, ořechy, čokoládu a med.

K léčbě nachlazení, slabosti nebo únavy ho můžete jíst samostatně. Stačí lžička denně – na lačný žaludek nebo večer před spaním. Pokud chcete, rozpusťte med v teplé vodě a vypijte.

Přejít nahoru