Toto maso je drahé a těžko sehnatelné. Proto ho nejíme, což je velká chyba. Je to jedno z nejzdravějších druhů masa a navíc se jedná o náš domácí produkt. Při nakupování se proto nezapomeňte podívat, zda ho nemají v regálu.
- Vzhledem k tomu, že se maso vyváží ve velkém množství, sami si ho nevážíme a neuvědomujeme si, jak je chutné a zdravé. Stojí za to si na husí maso zvyknout a jíst ho nejen v listopadu.
Jezte husu nejen v listopadu
Mnozí z nás si husu spojují se svátkem svatého Martina, který se slaví 11. listopadu. Husi se chovají od jara do podzimu, proto je jejich maso v listopadu nejlevnější a nejdostupnější.
Husí maso obsahuje cenné vitamíny A, E a vitamíny skupiny B. Také doplňuje potřebu železa, zinku, draslíku a hořčíku . Konzumace husího masa má blahodárné účinky na mysl a nervový systém. Zlepšuje paměť a kognitivní funkce. Zmírní příznaky silného stresu, obnoví rovnováhu a pomůže vám uklidnit se. Pomůže vyřešit problémy s usínáním a depresí.
Husí maso obsahuje mnoho nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které ovlivňují hladinu cholesterolu. Snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zároveň zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. Pravidelná konzumace masa chrání organismus před rozvojem kardiovaskulárních onemocnění. Působí také proti ateroskleróze a předchází srdeční a žilní nedostatečnosti.
Husí maso stojí za to jíst kvůli jeho antioxidačním vlastnostem . Chrání organismus před škodlivými účinky volných radikálů, které poškozují buňky. Obsah selenu také dbá na správnou funkci štítné žlázy . A co je nejdůležitější, husí maso neobsahuje antibiotika.
husí maso – delikatesa
Husí maso je tam ceněno hlavně pro svou vysokou kvalitu . Zvířata na farmách nejsou krmena antibiotiky ani hormony a rostou přirozeně. Díky tomu mají nejlepší chuťové a léčivé vlastnosti.
Husí maso v kuchyni – co z něj uvařit?
Navzdory četným výhodám husího masa může být jeho přípravou podstatnou nevýhodou. Aby bylo husí maso chutné, šťavnaté a měkké, je nutné ho připravit určitým způsobem . Existuje několik triků, jak husu připravit tak, aby byla opravdu chutná.
Husí maso bude chutnější a zdravější, pokud ho upečete . Hlavní je teplota a doba pečení. Při přípravě celé husy ji vložte do trouby předehřáté na 220 stupňů Celsia a pečte při této teplotě po dobu první hodiny . Poté snižte teplotu na 180 stupňů Celsia a nechte ještě hodinu péct.
Pokud pečeme celé kuře, je třeba počítat 45 minut pečení na každý kilogram husího masa. Takového husího pečeně pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů Celsia.
Před tepelnou úpravou je dobré maso marinovat. Husí maso se nejlépe hodí k omáčkám na bázi červeného vína s přidaným rozmarýnem, česnekem a majoránkou . Do této směsi je také vhodné přidat bobule jalovce nebo tymián . Po upečení podávejte husu s jemným bramborovým pyré, červeným zelím nebo červenou řepou.