Češi milují maso. Většina z nás si nedokáže představit večeři bez kotlety, pečeného vepřového krku nebo kuřecího stehna. Drůbeží maso je naše nejoblíbenější, ale velmi oblíbené je i vepřové. Existují však druhy masa, které jíme velmi zřídka, i když jsou opravdu chutné.
- Jedním z takových pokrmů jsou hovězí líčka . Jsou jemná, rozplývají se na jazyku a jsou opravdu měkká, pokud se správně připraví. Líčka jsou opravdovou delikatesou, na kterou někteří pod náporem kuřete zapomněli. Stojí za to si tuto lahodnou chuť připomenout.
Hovězí líčka – co je to za maso?
Co jsou hovězí líčka? Jaké je to maso? Jak už název napovídá, jedná se o část krávy – hovězí maso. Přesněji řečeno, část vyříznutá z hlavy, konkrétně lícní svaly. Ačkoli si někteří pravděpodobně myslí, že tento název není doslovný, je to zde – stejně jako v případě nohou nebo mozečku – přesně naopak. Tváře jsou skutečně tváře krávy. Zajímavé je, že v minulosti se jedly i vepřové tváře. V dnešní době je také možné je koupit. Jsou opravdu velmi chutné.
Hovězí tváře – jak chutnají?
Už víte, co jsou hovězí tváře. Jak chutnají právě tyto části krávy? Lidem, kteří o lících právě slyšeli a chtěli by je ochutnat, to nebude dělat problém. Líčka lze snadno sehnat v dobrých řeznictvích. Doporučuje se však nejprve je ochutnat v dobré restauraci, abyste poznali chuť samotných líček a také to, jakou chuť nakonec chcete dosáhnout.
Líčka mají poměrně charakteristickou chuť , která je při správné přípravě opravdu vynikající. Můžete je však snadno vyndat. Vzhledem k tomu, že obsahují relativně velké množství kolagenu, mají poměrně lepkavou konzistenci , což může být pro některé lidi nezvyklé. Ale přesně tak by tváře měly chutnat. Nezapomeňte je také marinovat, protože samotné maso je poměrně tuhé. Abyste se této konzistence vyhnuli, je třeba je marinovat alespoň hodinu a poté dusit nebo vařit na mírném ohni. Tak budou nejchutnější.
Jak připravit hovězí tváře, aby byly měkké?
Určitě se ptáte , jak připravit hovězí líčka, aby byla měkká a vždy se povedla. Na tuto otázku jsme již částečně odpověděli – budete potřebovat marinádu . Je vhodné přidat hořčici, která maso zjemní. Nejdůležitější je však čas.
Hodina v ledničce by měla stačit, ale pokud chcete mít jistotu, že líčka budou opravdu měkká, nejlepší je nechat je marinovat několik hodin nebo přes noc . Je to stejný princip jako u samotného hovězího masa. Kromě toho je nutné je správně tepelně upravit – lehce osmažit a poté dusit v bujónu nebo vlastní omáčce. Líčka jsou také velmi chutná, pokud se pomalu vaří .
Hovězí líčka – jak je připravit?
Hovězí líčka jsou opravdovou delikatesou. Škoda, že jsme zapomněli, jak jsou chutná, a tak je jíme jen zřídka. Je čas to změnit. Jak? Naučte se je správně připravovat. Zde je několik způsobů přípravy hovězích líček, které můžete vyzkoušet doma a vychutnat si jídlo jako v restauraci.
- Hovězí líčka připravená na pomalém ohni – každá příprava líček by měla začít jejich omytím a očištěním od blan. To se opakuje u všech způsobů přípravy. Poté maso opečte z obou stran na dobře rozpálené pánvi s olivovým nebo řepkovým olejem. Maso přeneste do hrnce, přidejte cibuli, rozdrcený česnek, voňavý pepř, bobkový list a zalijte vývarem a malým množstvím červeného vína (stačí sklenice). Lícní svaly musí být pokryty tekutinou. Přiveďte vše k varu, poté snižte teplotu a vařte 2,5 hodiny nebo dokonce 3 hodiny. Po uplynutí této doby budou ideální a velmi měkké. Hovězí líčka dušená ve víně můžete také vložit do předehřáté trouby na přibližně 3 hodiny. Hrnec však musí být vhodný pro tento typ přípravy.
- Hovězí líčka ve vlastní omáčce – jedno z nejchutnějších jídel, které lze z hovězích líček připravit. Příprava je také snadná. Umyjte a očistěte líčka, osolte, opepřete a obalte v mouce. Opečte na oleji a vložte do hrnce. Přidejte kousky cibule, česnek, mrkev, celer a bobkový list. Zalijte dvěma sklenicemi vína a hrnec přikryjte pokličkou. Duste pod pokličkou 3,5 hodiny na velmi mírném ohni. Víno se vypaří a líčka pustí hodně vlastní šťávy, která jídlu dodá velmi intenzivní masovou chuť.
- Smažená vepřová líčka jsou neméně chutné jídlo, i když mnohem jednodušší na přípravu. Začněte umytím a očištěním masa. Osolte a opepřete. Samozřejmě můžete maso předem naložit, například do hořčice a olivového oleje. Pak budete mít jistotu, že po vyndání z trouby bude měkké a šťavnaté. Maso vložte do žáruvzdorné formy, přidejte česnek ve slupce, bobkový list a tymián. Zalijte malým množstvím vývaru a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů na hodinu. Po uplynutí této doby zkontrolujte, zda je maso měkké. Mezitím také sledujte, zda není třeba přidat alespoň trochu vývaru nebo vína.
Smažené nebo pečené hovězí líčka nejsou příliš dobrý nápad. Toto maso vyžaduje velmi dlouhou tepelnou úpravu, aby bylo ideální, měkké a opravdu dobře propečené. Pokud nechcete narazit na nedopečený, tuhý kus masa, raději se do takového experimentu nepouštějte. Hovězí líčka s houbami, kořenovou zeleninou nebo jinými přísadami z rostlinné říše budou velmi chutná. Můžete přidat zeleninu do vývaru a vařit ji společně s masem. Omáčka bude díky tomu aromatičtější.
Hovězí líčka – s čím podávat?
Už víte, jak připravit hovězí líčka. S čím podávat toto lahodné maso? Nejčastěji se podávají s bramborami (vařenými nebo šťouchanými). Jsou však také velmi chutné s obilninami – zejména pokud je připravíte ve vlastní omáčce. Omáčka se pak bude skvěle hodit k chuti pohanky nebo prosa.
Lícní maso můžete také podávat s pečenou kořenovou zeleninou, celerem, petrželkou a mrkví. Takové kombinace jsou vždy s masem, zejména s hovězím, sázkou na jistotu. Pokud chcete, připravte z nich pyré. Zeleninu jednoduše upečte a poté smíchejte s olivovým olejem.
Hovězí maso má v naší zemi mnoho příznivců, ale pravděpodobně jsme zapomněli na líčka. Je čas to změnit a připomenout si, jak chutná hovězí líčka. Jsou ideální v jakékoli variantě.