Chcete domácí večeři? Tato pečená kuřecí stehna se zeleninou jsou skvělým rychlým nápadem nejen na neděli. Když ingredience hodíte přímo do žáruvzdorné formy nebo na plech vyložený papírem na pečení a vložíte do trouby, zbytek se udělá sám. Po chvíli vyndáte hotové jídlo, které potěší vaši rodinu a uspokojí váš hlad po škole nebo práci. Určitě vyzkoušejte můj recept – je jednoduchý, takže vám bude chutnat.
- Jednoduchá večeře na neděli a každý den v týdnu
Tato nedělní večeře je založena na jednoduché, ale účinné kombinaci – živočišných bílkovin a zeleniny . Kuřecí stehna poskytují plnohodnotné bílkoviny a tuky, které jídlu dodávají sytost a hloubku chuti. Pečené společně se zeleninou – bramborami, paprikou a cibulí – tvoří plnohodnotné jídlo, které nevyžaduje žádné sofistikované doplňky. Pokud však máte čas a chuť, můžete je podávat například se salátem, dušenou chřestem nebo nakládanými okurkami.
Kuřecí stehna pečená se zeleninou – recept a ingredience
Ingredience (pro 4 osoby):
- 4–6 kuřecích stehen (s kůží a kostmi – chuť je sytější)
- 6 středních brambor
- 2 papriky (nejlépe červená a žlutá, pro kontrast)
- 2 velké cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky pálivé papriky
- sůl a pepř podle chuti
- sušený tymián nebo rozmarýn (podle chuti)
Postup:
- Příprava zeleniny – oloupejte brambory a nakrájejte je na silné plátky nebo kousky. Odstraňte semínka z papriky a nakrájejte ji na proužky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na proužky. Vše dejte do velké mísy, pokapejte olivovým olejem, posypte solí, pepřem a bylinkami. Promíchejte.
- Kuře na pečení – stehna potřete solí, pepřem, sladkou a pálivou paprikou. Můžete přidat trochu česneku nebo hořčice, pokud chcete jídlu dodat pikantní chuť.
- Předehřejte troubu na 200 °C (horní a dolní topení). Položte zeleninu na velký plech a na ni (nebo mezi ni) položte stehna. Kůží nahoru – tak se dobře opečou.
- Pečení – vše vložte do trouby na přibližně 50–60 minut. Po 30 minutách můžete zeleninu otočit a vše polévat rozpuštěnou omáčkou. Pokud kůže není dostatečně křupavá, zapněte na posledních 5 minut ventilátor.
- Podávejte na talířích posypané nasekanou petrželkou.