Brambory v jídelníčku jsou docela kontroverzní téma, na které má spousta lidí svůj názor. Někteří si myslí, že zpomalují hubnutí, jiní je považují za zdravou potravinu bohatou na vitamín C. Ať už jsme na které straně, můžeme se spolehnout na určité metody, díky kterým snadno získáme nízkokalorický a zdravý doplněk k večeři. Zjistěte, jak připravit bramborovou kaši, aniž byste porušili svůj jídelníček.
Dieta na hubnutí nám ukládá určitá omezení, se kterými se někdy těžko vyrovnáváme. Zjistěte, jak si bez problémů připravit nízkokalorickou večeři.
Co jíst místo brambor? Řešením je květákové pyré.
Brambory jsou univerzální zelenina, ze které lze připravit mnoho pokrmů. Bohužel, pokrmy z nich nejsou vždy nízkokalorické.Často je pro dosažení lahodné chuti a požadované konzistence nutné je smažit nebo použít velké množství tuku. Dobrým příkladem je bramborová kaše, při přípravě které se používá velké množství másla a smetany. Pro lidi, kteří drží dietu, to může být opravdová kalorická bomba, která zvýší množství kalorií, které konzumují.
Naštěstí existují i jiné způsoby, jak připravit přílohu k večeři. Mnohé druhy zeleniny mohou být vhodnou náhradou , která bude méně kalorická, ale stejně chutná. Květák je k tomu ideální , protože je mírně nasládlý. Má jemnou chuť, která v kombinaci se správnými ingrediencemi získá zcela nový rozměr.
Květák je nízkokalorická zelenina. Ve 100 g vařených růžiček najdeme pouze 23 kcal. To je asi o 50 kcal méně než ve 100 g vařených brambor. Další výhodou je vysoký obsah vlákniny, která urychluje metabolismus a stimuluje činnost střev. Květák je také zdrojem cenných vitamínů a minerálů, díky kterým můžeme počítat s podporou našeho organismu. Má nízký glykemický index, takže ho mohou bez obav jíst i lidé trpící cukrovkou.
Příprava květákového pyré je velmi jednoduchá, zahrnuje přípravu zeleniny a smíchání s příslušnými ingrediencemi. Nezabere nám to více času než příprava tradiční přílohy. Má univerzální chuť, takže se hodí ke všem druhům pokrmů. Zjistěte, jak ho připravit.
Jak připravit květákové pyré?
Ingredience:
- květák,
- 2 lžíce smetany 12 %,
- lžíce oleje,
- 50 g čedderu,
- sůl a pepř podle chuti.
Jak připravit:
Barevný květák důkladně omyjte a poté rozdělte na menší růžičky. Uvařte ho v osolené vodě nebo připravte v páře. Až bude měkký, přendejte ho do misky. Přidejte máslo, smetanu a rozmixujte do hladka. Poté přidejte sýr a míchejte lžící, dokud se nerozpustí. Nakonec přidejte sůl a pepř podle chuti. Pokud směs není dostatečně krémová, můžete přidat další porci másla a smetany.