Češi mají tuto rybu rádi a často ji jedí. Je třeba být opatrný, protože někdy obsahuje parazity.

Je všeobecně známo, že konzumace ryb je prospěšná pro zdraví. Je však třeba mít na paměti, že aby bylo maso pro nás bezpečné, je třeba ho správně připravit. Důležité je nejen správné vaření, ale také dodržování hygieny při práci a správné skladování produktu. Zjistěte, jaké parazity napadají ryby a jak se před nimi chránit.

Vyvážená strava by měla obsahovat všechny makroživiny nezbytné pro organismus, tedy sacharidy, tuky a bílkoviny. Ryby jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a prospěšných mastných kyselin , proto odborníci na výživu doporučují zařadit je do jídelníčku co nejčastěji. Často však zapomínáme, že ryby mohou obsahovat nebezpečné parazity, které mohou ohrozit naše zdraví.

Češi mají tuto rybu rádi a často ji jedí. Je třeba být opatrný, protože někdy obsahuje parazity.

Jezte ryby pro zdraví

Ryby jsou dobrým zdrojem bílkovin, jejichž příjem je pro náš organismus velmi důležitý. Bílkoviny jsou stavební látkou buněk, podporují správnou funkci svalů a regeneraci a posilují imunitní systém. Potraviny bohaté na bílkoviny také ovlivňují sytost jídla, což je zvláště důležité v případě diet na hubnutí, protože pomáhá předcházet snackování.

Kromě toho ryby obsahují omega-3 a omega-6 nenasycené kyseliny, které mají především velký vliv na krevní oběh, podporují srdce, pomáhají snižovat příliš vysokou hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi a mají protizánětlivé účinky. Snižují riziko vzniku cukrovky. Nenasycené kyseliny mají také velký vliv na nervový systém a příznivě působí na krásu, podporují stav pokožky, vlasů a nehtů.

Ryby také obsahují vitamín A , který podporuje správné vidění a chrání oči před nemocemi, vitamíny skupiny B , které mimo jiné pečují o nervový a krevní systém, a vitamín D , který posiluje kosti a zuby. Obsahuje také minerály, vápník a fosfor, které ovlivňují stav kostí a zubů a snižují riziko zubního kazu a osteoporózy; selen, který podporuje imunitní systém a chrání organismus před oxidačním stresem, a jód, který podporuje štítnou žlázu.

Chcete vědět, jak často jíst ryby? Národní institut veřejného zdraví a Evropská kardiologická společnost (ESC) doporučují jíst ryby nejméně dvakrát týdně . Alespoň jednou týdně by se v našem jídelníčku měla objevit tučná mořská ryba, například losos nebo makrela. Vhodná porce pro dospělého člověka je kus o hmotnosti asi 150 g. Nejvíce doporučované druhy ryb: losos, treska, hejk, sleď, makrela a sardinky.

Češi mají tuto rybu rádi a často ji jedí. Je třeba být opatrný, protože někdy obsahuje parazity.

Jaké parazity napadají ryby?

Ačkoli, jak vidíte, ryby jsou velmi zdravé, je třeba dávat pozor, abyste se z nich náhodou nenakazili parazity . Mohou mimo jiné způsobit těžkou otravu jídlem a také vyvolat nebezpečné nemoci. Ryby mohou obsahovat například larvy tasemnic, kočičích motolic nebo škrkavek.

Larvy tasemnic lze nalézt v lososu, sledvi, pstruhu nebo okounu a motolice v línovi. Kruhové červy se nejčastěji vyskytují v mořských rybách, jako je treska, sleď, tuňák, sardinky nebo makrela. Proto je tak důležité dbát na správnou tepelnou úpravu ryb, které by měly být dobře uvařené, propečené nebo pečené při teplotě nejméně 60 stupňů. Je třeba se ujistit, že maso je dobře nakrájené.

Kromě toho je třeba se ujistit, že ryby kupujete pouze z ověřených zdrojů, a také se vyvarovat konzumace syrového masa zakoupeného v supermarketech, například při přípravě sushi. Je také třeba se ujistit, že po zakoupení je ryba uložena v chladničce nebo zmražena co nejdříve . Rozmraženou rybu také znovu nemrazte. Nezapomeňte na hygienu při přípravě jídla , před i po přípravě si dobře umyjte ruce a používejte oddělené prkénka a nože, které po kontaktu se syrovým masem dobře umyjte.

Přejít nahoru