Všechny je vyhazují, já z nich dělám čaj. Nápoj posiluje zrak.

Všichni rádi využíváme kuchyňský odpad. Cibulová slupky, kávová sedlina a vaječné skořápky jsou skvělým hnojivem pro pokojové a zahradní rostliny. Ale nejsou jediné, které stojí za to využít. Už mnoho let vařím čaj z produktu, který obvykle končí v koši. Nápoj má vynikající chuť a posiluje zrak.

Užitečná jahoda

Všechny je vyhazují, já z nich dělám čaj. Nápoj posiluje zrak.

Jahody máme tak rádi, že většina z nás by je snědla i se stopkami. Ale vlastně – proč ne? Koneckonců, z hlediska zdraví vám nic nebrání.

Kulinářské umění je možná o něco větší. Jsou vláknité, střed stonku je tvrdý a chlupaté listy nejsou zrovna nejchutnější. Ale, ale! – řekne někdo – v Čechách se jedí dokonce i vrbové kočičky. Ano, dá se to jíst, ale není to nutné. Ale stopky jsou v kuchyni téměř nezbytné, jsou tak zdravé.

Zdravé stonky jahod

Jahody jsou velmi cennou součástí stravy. Mají nízký glykemický index (asi GI 40), antioxidanty a vlákninu. Ano, obsahují také cukry, ale přírodní fruktóza je lepší než umělá sladidla. Jahody také dobře sytí a hydratují.

Lze něco podobného říci o jejich stoncích? Ne tak úplně, snad s výjimkou vlákniny. Ale i ty mají svůj přínos pro náš jídelníček. Zejména vitamíny.

Všechny je vyhazují, já z nich dělám čaj. Nápoj posiluje zrak.

Stonky jahod. Výživová hodnota

Stonky, neboli zelené části jahod, by se měly konzumovat pro zdraví zraku. Obsahují beta-karoten, přírodní provitamin A. Spolu s luteinem zlepšuje stav našich očí a také stimuluje organismus k produkci cenného vitamínu, který má příznivý vliv na pokožku a vlasy.

V zelených špičkách jahod jsou také vitamíny A a E, antioxidanty a trochu vlákniny. Co nemusí být zřejmé, je to, že obsahují také omega-3 kyseliny, kterých je v naší stravě často příliš málo. Mají například příznivý vliv na mozek.

Přejít nahoru