Stačí vypít jednu čajovou lžičku denně. Vaše pleť bude vypadat lépe a zlepší se vám paměť a koncentrace.

Rozdrcená hroznová pecička může zkazit radost z konzumace těchto sladkých plodů. Proto mnoho lidí při nákupech sahá pouze po bezsemenných odrůdách. Tyto hořké semínka však obsahují mnoho cenných látek, které mají příznivý vliv na organismus. Z nich se vyrábí olej. V následujícím článku vám povíme o jeho vlastnostech a o tom, k čemu se olej z hroznových semínek používá.

Donedávna panoval názor, že pro hubnutí a péči o zdraví je třeba se vyhýbat olejům ve stravě. Nic není dále od pravdy, zdravé tuky v rozumném množství by měly být trvale přítomny v naší stravě. Jedním z nich je olej z hroznových pecek . Zjistěte, jak ho nejlépe používat.

Jaké vlastnosti má olej z hroznových jader?

Stačí vypít jednu čajovou lžičku denně. Vaše pleť bude vypadat lépe a zlepší se vám paměť a koncentrace.

Olej z hroznových jader obsahuje mimo jiné vitamín E, který se nazývá vitamín mládí, pomáhá pečovat o stav pokožky, vlasů a nehtů a brání předčasnému stárnutí . Tento olej má také antioxidativní vlastnosti, díky kterým neutralizuje škodlivé účinky volných radikálů a má protizánětlivé, omlazující a protirakovinné účinky.

Olej z hroznových jader má také protialergické vlastnosti a pomáhá bojovat s viry, chrání tělo před infekcemi. Obsahuje také melatonin, který je zodpovědný za regulaci cirkadiánního cyklu a pomáhá zajistit kvalitní spánek. Navíc je prospěšné pro zdraví očí, má velmi dobrý vliv na činnost nervového systému, zlepšuje paměť a koncentraci a snižuje riziko vzniku Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby. Při používání v rozumném množství může pomoci snížit příliš vysokou hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi.

Může být olej z hroznových jader škodlivý? Je třeba mít na paměti, že olej z hroznových jader obsahuje nepříznivý poměr omega-6 a omega-3 kyselin, přičemž prvních je rozhodně více . Je však třeba poznamenat, že obě látky by měly být součástí zdravé stravy. V případě oleje z hroznových pecek je však poměr omega-6 a omega-3 až 700:1, zatímco doporučené poměry se pohybují od 1:1 do 10:1. Nadbytek omega-6 kyselin v organismu může vést k zánětům, zvýšenému riziku kardiovaskulárních onemocnění nebo poruchám štítné žlázy. Proto byste neměli grapefruitový olej nadměrně konzumovat.

Stačí vypít jednu čajovou lžičku denně. Vaše pleť bude vypadat lépe a zlepší se vám paměť a koncentrace.

K čemu se používá olej z hroznových jader?

Olej z hroznových jader má světle žlutou barvu a hodí se do mnoha pokrmů, protože je jemný a nemá výraznou chuť ani vůni. Měl by se používat v syrové formě, není vhodný k smažení. Můžete ho přidávat do salátů, syrové zeleniny, polévat jím pečenou zeleninu nebo z něj připravovat dipy a omáčky. Pokud chcete pocítit jeho pozitivní vliv na své zdraví, stačí konzumovat asi jednu lžíci oleje z hroznových jader denně.

Přejít nahoru