Vědci označili nejzdravější ovoce na planetě. Mnoho obyvatel České republiky ho konzumuje téměř denně.

Jeho ovoce je v košíku s ovocem po celý rok, i když nejčastěji se používá do nápojů. Vědci ho označili za nejzdravější ovoce na světě. Je dobré ho konzumovat častěji, než jen ve formě čaje.

Byl prohlášen za nejužitečnější citrusový plod.

Vědci z William Paterson University v New Jersey v USA zkoumali 41 potravin. Cíl byl jednoduchý: vybrat tu, která je bohatá na živiny a obsahuje málo kalorií. Jasným favoritem se stal citron .

Citron – nejužitečnější ovoce

Vědci označili nejzdravější ovoce na planetě. Mnoho obyvatel České republiky ho konzumuje téměř denně.

Ačkoli je stálým hostem v mnoha domácnostech, nejčastěji je považován za doplněk. Děláme z něj limonádu , přidáváme plátky do čaje, vymačkáváme šťávu do zálivek nebo ho používáme jako přísadu do punče nebo k dochucení dortů. Měli bychom ho však konzumovat pravidelně, protože je to vitaminová bomba. Jeho jedinečnost spočívá ve vysoké koncentraci vitamínů, vlákniny a silných antioxidantů, jako jsou flavonoidy . Pouhých 100 kalorií z citronu pokryje denní potřebu mnoha živin.

Jednou z nejzajímavějších vlastností citronu, kterou objevili vědci, je jeho schopnost alkalizovat organismus. Navzdory své výrazně kyselé chuti před konzumací má po zpracování v organismu alkalický účinek. To znamená, že pomáhá udržovat optimální pH, které je rozhodující pro správné fungování všech biologických systémů.

Studie ukazují, že tato vlastnost citronu má pozitivní vliv na celkový metabolismus a také na zdraví střev, podporuje jejich mikroflóru a správnou funkci. Vláknina obsažená v citronu a jeho speciální organické kyseliny mohou podporovat správné fungování trávicího systému tím, že stimulují produkci trávicích šťáv.

Vědci označili nejzdravější ovoce na planetě. Mnoho obyvatel České republiky ho konzumuje téměř denně.

Jak jíst více citronů?

Nelze je jíst jako jahody nebo jablka, i když jsou lidé, kterým jejich kyselá chuť nevadí.

Začněte svůj den sklenicí teplé nebo studené vody s šťávou z poloviny nebo celého citronu. Pro lepší chuť a vzhled můžete přidat plátky citronu. Připravte si z něj domácí limonádu a plátky citronu (bez pecek a slupky) přidejte do svých oblíbených ovocných nebo zeleninových koktejlů. Hodí se jako náhrada octa v salátových dresincích a podtrhne chuť pečeného nebo smaženého rybího masa.

Citron je také skvělý do dezertů. Citronové pěny, citronové tarty, studené cheesecaky s citronovou příchutí, citronová poleva na dorty – ideální nabídka pro teplé letní dny.

 

Přejít nahoru