Káva je ranní rituál. Pouhá jedna šálek zlepšuje koncentraci a dodává energii. Aby byla ještě zdravější, stojí za to ji obohatit o aromatickou přísadu.
Pokud si nedokážete představit den bez kávy, rozhodně nejste v menšině. Doprovází vás ráno, dodává energii v práci nebo oživuje odpolední schůzky a rodinné oslavy. Někteří do ní přidávají mléko, jiní při pohledu na takovou přísadu kroutí hlavou, protože jediná káva, kterou pijí, musí být černá jako uhel. Pokud však hledáte zdravou změnu chuti, sáhněte po čerstvém zázvoru . Nejenže příjemně polechtá vaše chuťové buňky, ale také zvýší nutriční hodnotu kávy.
Přidejte zázvor do kávy.
Přidání zázvoru není jen kulinářská kuriozita, ale také přirozená podpora zdraví. Známý online dietolog a technolog potravinářských výrobků poznamenává, že je to jeden z nejlepších způsobů, jak obohatit chuť kávy.
Káva sama o sobě je nápoj, který při správné přípravě může podporovat kardiovaskulární systém . Přidání čerstvého strouhaného zázvoru posouvá jeho blahodárné účinky na novou úroveň. Podle odborníků má zázvor silné protizánětlivé účinky, které mohou být užitečné při zmírňování problémů s klouby. Kromě toho má přidání této aromatické kořenové rostliny do kávy příznivý vliv na stabilizaci hladiny cukru v krvi. V kombinaci s kofeinem obsaženým v kávě zesiluje stimulační účinek a podporuje metabolismus. Díky tomu se stává přirozeným spojencem v procesu hubnutí.
Kombinace zázvoru a kávy má synergický účinek . To znamená, že tyto ingredience působí společně silněji než samostatně a účinněji neutralizují volné radikály v těle. Zázvor se tak stává přirozeným posilovačem kávy. Nadbytek volných radikálů je široce uznáván jako jeden z faktorů urychlujících stárnutí buněk a tkání, které vedou k jejich degeneraci. Díky tomu se káva se zázvorem může stát spojencem v boji za zachování mládí a fyzické kondice.
Recept na kávu se zázvorem
Příprava zázvorové kávy není nijak složitá. Můžete si vybrat mezi dvěma variantami: s čerstvým strouhaným zázvorem nebo vařeným v kávě. V první variantě nastrouhejte čerstvý zázvor na jemné struhadle. Strouhaný zázvor dejte přímo do šálku, zalijte čerstvě uvařenou oblíbenou kávou a důkladně promíchejte. Můžete také nakrájený zázvor povařit s kávou, nechat několik minut zakryté a poté vypít.
Pokud máte rádi intenzivnější chuť, můžete zázvor předem zalít horkou vodou a poté výluh přidat do kávy. Přidání medu nebo skořice ještě více umocní aroma a blahodárné účinky tohoto nápoje. Je však třeba mít na paměti, že jedna šálek zázvorové kávy nenahradí vyváženou stravu a pravidelnou fyzickou aktivitu. Klíčem k úspěchu je pravidelnost a kombinace s dalšími zdravými návyky.