Ryba se rozhodně objevuje na našich talířích příliš zřídka a mnozí již na tento druh zapomněli. Stojí za to pozvat krále vod na talíř, protože láká nejen svou chutí, ale i svou výživnou hodnotou.
Maso této ryby je jemné a měkké.
Štika je ryba, která je pro rybáře velmi žádaná a představuje pro ně trofej. Je nazývána dravým králem sladkovodních vod, ale na stolech se objevuje jen zřídka. Zaslouží si vrátit svou bývalou slávu. Překvapí svými chuťovými vlastnostmi a zároveň je lehkou a zdravou součástí jídelníčku. V minulosti byla symbolem bohatství a často se objevovala na stolech magnátů, dnes si na ní může pochutnat každý.
Vlastnosti štiky
Štika je věrným spojencem zdravé kuchyně. Její libové bílé maso je prakticky bez tuku – ve 100 gramech ryby najdeme pouze asi 1 gram. Zároveň je vynikajícím zdrojem plnohodnotných bílkovin, které poskytují až 18–19 gramů na 100 gramů.
Ačkoli je štika postní ryba, je bohatá na mikroelementy nezbytné pro správné fungování organismu. Je skutečnou pokladnicí vitamínů skupiny B , včetně klíčového vitamínu B12 , který podporuje nervový systém a procesy tvorby krve. Štika také obsahuje cenné minerály. Je bohatá na fosfor, který je nezbytný pro pevné kosti a zuby, a selen, který jako silný antioxidant podporuje imunitní systém a chrání buňky před oxidačním stresem. Ačkoli zaostává za tučnými rybami, jako je losos nebo makrela, co se týče obsahu omega-3 mastných kyselin, stále některé z nich obsahuje, což přispívá ke zdravému srdci a správnému fungování krevního oběhu.
Jak připravit štiku?
Její maso je opravdovou delikatesou. Má mírně nasládlou chuť a obvykle nemá kalnou příchuť, i když některé exempláře, zejména velké nebo z neprostupných vod, mohou vyžadovat předběžné namočení (například v mléce nebo citronové vodě), aby se tato příchuť odstranila. Má poměrně hodně kostí a jejich specifická struktura (ostrá, ve tvaru Y) vyžaduje určitou zručnost při jejich odstraňování.
Nejjednodušší způsob, jak připravit štiku? Nakrájejte ji na proužky, posypte solí a pepřem, obalte v mouce a osmažte na rozpuštěném másle. Můžete ji také dusit ve smetaně s bylinkami, citronem a kořením. Štika je také velmi chutná v aspiku nebo jako přísada do rybí polévky. Hodí se také k plnění. Maso můžete rozemlít, smíchat se zeleninou, houbami nebo strouhankou, naplnit jím rybí tělo a upéct.