Ačkoli jednou z nejpozoruhodnějších vlastností cibule je to, že nás rozpláče , v ostatních ohledech je skutečným výživným pokladem a nezbytnou surovinou kuchyně . Ve skutečnosti jeho vrstvy skrývají četné léčivé a výživné vlastnosti a je bohatý na minerály, mikroelementy (vápník, chlor, síru a brom) a vitamíny (A, B, C a E).
Konzumace příliš velkého množství cibule však může mít negativní dopady na zdraví. Fruktany v cibuli nelze strávit ani vstřebat lidským organismem kvůli nedostatku enzymů ve střevech .
To může vést k hromadění fruktanů ve střevech a způsobit zažívací potíže, jako je nadýmání, bolesti břicha, plynatost a křeče. Tato citlivost se však může lišit a někteří lidé mohou být náchylnější k vyskytování těchto vedlejších účinků.
Podle různých studií lze mezi jeho výhody zařadit následující:
1. Antioxidant
Obsahuje kvercetin – flavonoid s protizánětlivými, protialergickými a protirakovinnými vlastnostmi.
2. Snižuje hladinu cukru v krvi
Zdá se, že tato zázračná přísada – navzdory sporům na sociálních sítích – může snížit hladinu cukru až o 50 %. Alespoň to je jeden z klíčových závěrů studie představené na výročním zasedání Společnosti endokrinologů.
3. Podporuje zdraví trávicího systému.
Zabraňuje kvašení ve střevech, výskytu parazitů a zácpě.
4. Je dobré pro krevní oběh
Zabraňuje tvorbě krevních sraženin a zlepšuje krevní oběh.