Žije v čistých vodách a my si ho nevážíme. Obsahuje mnoho kvalitních bílkovin a chrání před slepotou.

Zatímco obchody jsou zaplaveny importovanou tilapií, mraženým lososem z farem a pangou neznámého původu, v čistých řekách a jezerech České republiky plave nenápadný hrdina – mník. Trochu zapomenutá ryba, zatlačená do stínu mediálně propagované tresky a platýse. Je to velká škoda, protože lín má nejen výjimečně jemné a ceněné maso, ale také vysokou nutriční hodnotu, která podporuje organismus. V tomto článku odpovím na otázku, zda je lín užitečná ryba. Řeknu, komu a proč by se měl lín jíst, a také poradím, co z tohoto výjimečného produktu uvařit.

Lota – ryba z čistých vod

Lota (Lota lota) je jediným sladkovodním zástupcem čeledi treskovitých. Má ráda čistou, studenou vodu, což je samo o sobě dobrým znamením. Lota je známkou toho, že voda, ve které se vyskytuje, je vhodná nejen ke koupání, ale i k přípravě pokrmů.

Žije v čistých vodách a my si ho nevážíme. Obsahuje mnoho kvalitních bílkovin a chrání před slepotou.

Je to dravá ryba s tělem podobným úhoři, s mramorovým vzorem a jednou charakteristickou vlastností: vousem pod spodní tlamou, který používá k „vyhledávání kořisti“.

Jaké vlastnosti má ryba lín?

Ve 100 gramech masa lína je obsaženo:

  • 19 g bílkovin – více než v řeckém jogurtu a téměř stejně jako v kuřecím prsu. Jedná se o snadno stravitelnou, vysoce kvalitní bílkovinu, ideální pro děti, seniory a sportovce,
  • pouze 1 g tuku – dobrá volba pro ty, kteří počítají kalorie, cholesterol a vše, co se dá změřit,

Vitamin A – zabiják slepoty a ochránce zraku,kompletní sada vitamínů skupiny B – pro mozek, nervový systém a krásnou pleť,selen a zinek – které podporují imunitu, regeneraci a… zlepšují náladu. Vážně, existují studie.

Slepač je také nekomerční ryba, to znamená, že se loví jen zřídka v průmyslovém měřítku . To znamená, že riziko kontaminace hormony a antibiotiky je nižší. Pro mnohé je to dostatečný důvod, aby si ji pozvali do kuchyně.

Kdo by měl jíst slepač?

  • Fyzicky aktivním lidem – protože bílkoviny z mníka jsou jako stavební kameny pro svaly. A nezatěžují žaludek.
  • Lidem s nedostatkem vitamínu A – pravidelná konzumace mníka může pomoci bojovat se zhoršováním zraku, zejména za soumraku.
  • Starším lidem – protože lehce stravitelné maso je jejich spojencem a sumec navíc podporuje imunitní systém.
  • Děti – pokud na něj nejsou alergické. Málo kostí, jemná chuť, mnoho výhod – to je recept na zdravou večeři.
  • Lidem, kteří drží dietu – je to totiž nízkokalorická, ale sytá ryba.
  • Kdo říká: „Nemám rád ryby“ – som je měkký, nemá výraznou rybí chuť, dokonce připomíná jemnou tresku. Je to takový vodní konformista – přizpůsobí se komukoli.
  • Žije v čistých vodách a my si ho nevážíme. Obsahuje mnoho kvalitních bílkovin a chrání před slepotou.

Jak připravit sumce? Co s touto rybou?

Sumec je jako ingredience polské kuchyně neuvěřitelně univerzální a snadno se zpracovává. Skvěle se hodí jak do lahodné rybí polévky, tak i na rychlou a lehkou přípravu na pánvi s česnekem a máslem.

  • Klasický smažený sumec – posypeme moukou, solí a pepřem a hodíme do dobře rozpáleného másla. Jednoduché, rychlé a chutné. Maso je pak pevné, zlatavé a překvapivě aromatické.
  • Smažená platýse v zelenině – cibule, česnek, mrkev, trochu bílého vína nebo vývaru – vše hodíme do hrnce a dusíme, dokud maso nezměkne jako máslo. Ideální jídlo z jednoho hrnce.
  • Polévka z mníka – nenápadná, ale pokud ji dobře uvaříte, je lepší než jakýkoli vývar. Vše, co potřebujete, je ryba, zelenina, koření a kopr. Můžete přidat krutony nebo trochu smetany, aby polévka byla hustší.
  • Uzený lín – pokud budete mít příležitost, vyzkoušejte uzenou rybu. Je masitá, aromatická, s lehkou kouřovou vůní. Skvěle se hodí do salátů nebo na sendvič s křenem.
  • Smažený lín s bylinkovým máslem – delikatesa, která udělá svou práci. Tato verze je pro milovníky dietní stravy, ale s duší.

Češi bohužel lín příliš nevyhledávají. Pravděpodobně to souvisí s tím, že není v obchodech tak viditelný jako například losos a je těžší ho sehnat . To je dáno tím, že se loví pouze v místech, kde je čistá voda, a samotný lov vyžaduje znalosti a trpělivost. Stojí to však za to, stejně jako stojí za to věnovat trochu více času hledání a nákupu ryby (i když může být dražší než jiné ryby v supermarketu).

Přejít nahoru