Ani smažené, ani na měkko: jak správně vařit vejce a využít jejich prospěšné látky

Vejce jsou potravinou bohatou na živiny, ale maximální využití jejich prospěšnosti závisí na tom, jak je připravujete. Zjistěte, jak na to.

Ani smažené, ani na měkko: jak správně vařit vejce, aby se maximálně využily jejich prospěšné látky

Vejce jsou základním produktem stravy. Jedná se o naprosto univerzální potravinu , kterou lze přidat do jakéhokoli jídla, včetně salátů, polévek, ragú a mnoha dalších. Jejich výhody jsou četné , ale znalost toho, jak je připravit, je klíčem k využití všech jejich živin .

Tato potravina obsahuje bílkoviny , sacharidy a zdravé tuky, které jsou klíčem k optimálnímu fungování organismu. Způsob přípravy však bude mít rozhodující vliv na zachování všech živin.

Ani smažené, ani na měkko: jak správně vařit vejce a využít jejich prospěšné látky

Mezi četné výhody vajec patří ochrana mozku, kontrola hmotnosti, zlepšení krevního oběhu, růst svalů a také péče o pokožku a kolagen . To vše samozřejmě za předpokladu správné přípravy pokrmů.

Jak připravit vejce tak, aby se zachovaly živiny

Nejlepší způsob, jak připravit vejce tak, aby živiny v něm obsažené měly účinek na organismus konzumenta, je uvařit je .

Při vysokých teplotách a ve skořápce se bílkoviny mohou srážet bez denaturace, což umožňuje tělu snadno vstřebávat živiny .

Kromě toho se nepřidávají oleje, jako je tomu u pokrmů, jako je omeleta nebo míchaná vejce, takže kalorická hodnota je nižší. Pokud se rozhodnete přidat olej, doporučujeme použít olivový.

Přejít nahoru