Je to ovoce bohaté na vitamín C, který je nezbytný pro růst a obnovu tkání ve všech částech těla. Posiluje imunitní systém a zrak.
V vyvážené stravě je nezbytný adekvátní příjem bílkovin, a pokud pocházejí ze zdravých zdrojů, je to ještě lepší. Dospělým se doporučuje konzumovat 0,8 gramu bílkovin denně na kilogram tělesné hmotnosti , které jsou obsaženy v mléčných výrobcích, červeném mase, rybách, mořských plodech a vejcích. Například jablka jsou velmi zajímavým zdrojem bílkovin ve světě ovoce a také široce konzumovanou potravinou . Další ovoce, jako jsou hrozny, kokos, avokádo, banány a jahody, má v tomto ohledu také významnou nutriční hodnotu.
Existuje však jedno ovoce s mimořádným obsahem bílkovin: nanche. Toto ovoce je malé, kulaté a má žlutou až oranžovou barvu, v závislosti na stupni zralosti. Je sladké, i když mírně kyselé, a chuť se stává výraznější, jak dozrává, protože se objevují kyselé skvrny. Obsah bílkovin v něm dosahuje 3,6 %, ve srovnání s 1,1 % v banánech nebo skromnými 0,2 % v melounu nebo jablku. Jako by toho nebylo dost, obsahuje také více vitamínu C než mandarinky nebo guava, podle studií Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv.
Podle údajů Národní lékařské knihovny je vitamin C nezbytný pro růst a obnovu tkání ve všech částech těla. Používá se k tvorbě kolagenu, který bojuje proti vráskám, formuje kůži, šlachy, vazy a krevní cévy, hojí rány a tvoří jizevnatou tkáň.
Potraviny bohaté na kolagen, které bojují proti vráskám.
Výhody a vlastnosti nanche
Nanche má i jiné názvy, od changunga po nancite, a jeho vědecký název je Byrsonima crassifolia. Je o něco menší než oliva a má tvrdou kulatou pecku.
- Toto ovoce je antioxidantem a spojencem proti předčasnému stárnutí . Je bohaté na vitamíny A a C, které posilují imunitní systém a zrak; obsahuje také značné množství vápníku, železa a fosforu. Je bohaté na vlákninu, má nízkou kalorickou hodnotu a protizánětlivé účinky.