Vědci vybrali nejzdravější ovoce na světě. Češi ho jedí každý den

Zdravotní přínosy ovoce a zeleniny jsou již mnoho let předmětem četných výzkumů, ale nedávno se vědci z americké William Paterson University pokusili vybrat jeden, který vyniká nad ostatními. Vítězem se nestalo jablko ani oblíbené avokádo. V žebříčku ovoce se na prvním místě umístil citron.

Odborníci již léta vyzývají lidi, aby obohatili svůj denní jídelníček o zeleninu a ovoce, které nejen zásobují organismus živinami, ale také zlepšují jeho fungování. Tentokrát se američtí vědci z William Paterson University rozhodli sestavit žebříček nejzdravějších druhů ovoce na základě analýz. První místo obsadil nenápadný citron.

Vědci vybrali nejzdravější ovoce na světě. Češi ho jedí každý den

Toto ovoce nejen posiluje imunitu organismu a podporuje trávicí procesy, ale také hraje klíčovou roli při očistě organismu. Podle odborníků může pravidelná konzumace citronu výrazně ovlivnit stav pokožky a dokonce pomoci zhubnout.

„Citron je opravdovým fenoménem ve světě ovoce. Je bohatý na vitamín C, který je jedním z nejdůležitějších antioxidantů, posiluje imunitu organismu a chrání před infekcemi, říkají vědci a zdůrazňují, že citron obsahuje také vitamíny skupiny B, které podporují nervový systém a metabolismus, a také cenné minerály, jako je draslík, vápník, hořčík a železo, nezbytné pro kardiovaskulární procesy a tvorbu kostí.

Důležité jsou také bioflavonoidy přítomné v citronu, které podporují účinek vitamínu C, který má protizánětlivé vlastnosti. Díky tomu může citron, navzdory své kyselé povaze, pozitivně ovlivňovat kyselost a zásaditost organismu.

Ukázalo se, že přidání citronu do každodenního jídelníčku může dělat zázraky. Jak odborníci poznamenávají, jeho šťávu lze přidávat nejen do vody nebo čaje, ale také do zdravých koktejlů, salátových dresinků a dokonce i jako prostředek ke zlepšení stavu pokožky. Díky svým omlazujícím účinkům a vlastnostem, které podporují tvorbu kolagenu, pomáhá citron bojovat proti známkám stárnutí.

Vědci vybrali nejzdravější ovoce na světě. Češi ho jedí každý den

Ačkoli je jeho konzumace prospěšná, je třeba být opatrný. Příliš mnoho citronu může dráždit žaludek, poškodit zubní sklovinu a místo prospěchu způsobit škodu.

Než změníte stravu, poraďte se s lékařem.

Citron, který mnoho Čechů přidává každý den do čaje, získal na základě výzkumu amerických vědců status nejzdravějšího ovoce na světě. Zařazení citronu do vašeho každodenního jídelníčku může mít neocenitelné přínosy pro zdraví, od posílení imunity až po podporu hubnutí. Je však třeba mít na paměti, že nic nenahradí pestrou stravu a citron funguje nejlépe jako součást širšího jídelníčku.

Přejít nahoru