Kysané zelí se obvykle připravuje na podzim, ale ve skutečnosti se dá dělat po celý rok. Není to nic složitého ani složitého, ale musíte znát několik základních pravidel, díky kterým bude vaše kysané zelí chutnat přesně jako to od vaší babičky.
Kysané zelí je produkt, který má v kuchyni univerzální použití. Díky ní se připravují lahodné bigosy, lasagne, šťáva a náplň do pelmení . Kysané zelí lze také použít k přípravě lahodných salátů , které se skvěle hodí k tradičním vepřovým kotletám a pečeným rybám.
Recept na kysané zelí prostě musíte znát. Nakládaná zelenina je čisté zdraví
Mnoho kulinářských receptů se předává z generace na generaci a recept na kysané zelí je bezpochyby jedním z nich. Nakládaná zelenina je tradiční součástí naší kuchyně a její konzumace má mnoho prospěšných účinků na zdraví . Proč jíst kysané zelí? Zde jsou nejdůležitější důvody:
- Je skutečnou pokladnicí zdraví prospěšných minerálů . Najdete v ní mimo jiné: železo, hořčík, draslík a vápník.
- Nechybí v ní ani vitamíny, z nichž většinu tvoří vitamín C (100 g kysané zelí obsahuje až 30 mg vitamínu C).
- Šťáva z kysaného zelí je jedním z nejlepších přírodních probiotik
Nakládat mladé zelí – má to smysl?
Obvykle začínáme s přípravou domácích nakládaných potravin na podzim, kdy jsou k dispozici pozdní odrůdy. Praxe nakládání mladého zelí se však stává stále populárnější a má své výhody. Jeho chuť je obvykle jemnější, je šťavnatější a proces marinování je rychlejší. Mladá nakládaná kapusta se skvěle hodí k večeři jako základní ingredience zdravého salátu.
Nakládání kapusty v sklenicích, sudu nebo hrnci. Jakou nádobu si mám vybrat?
K přípravě nakládaného zelí budete potřebovat nádobu, ve které bude probíhat proces kvašení. Jaké nádoby jsou nejvhodnější pro fermentaci zelí?
- v sklenicích – snadno se umývají a sterilizují a jsou ideální, když nepotřebujete příliš velké množství produktu
- v keramických hrncích – jedná se o tradiční nádobu na přípravu nakládané zeleniny, která díky silným stěnám udržuje stabilní teplotu, což zajišťuje rovnoměrný proces kvašení
- v sudu – toto řešení se osvědčí, pokud připravujete velké množství zelí najednou
Kysané zelí – babiččin recept krok za krokem. Dodržujte tato pravidla
Níže jsou uvedena pravidla, která je třeba dodržovat při přípravě tradičního kysaného zelí v domácích podmínkách. Začneme babiččiným receptem přípravou ingrediencí. Vše, co budete potřebovat:
- 5 kg nakrájeného bílého zelí
- 5 lžic soli
- 500 g nastrouhané mrkve (podle chuti)
Příprava:
- Smíchejte zelí a mrkev.
- Vrstvu zeleniny vyložte na dno formy a posypte solí.
- Přidejte další vrstvu a znovu posypte solí.
- Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny ingredience (nádobu nevyplňujte úplně, nechte několik centimetrů volného místa), pokaždé zelí přitlačte, aby vytekla šťáva.
- Zelí přitlačte, například talířem, a přikryjte látkou nebo gázou.
- Nechte na teplém místě kvašit, nejlépe na podnose, protože z nádoby může vytékat šťáva.
- Během 2-3 dnů se v kapustě začnou hromadit plyny – ty je třeba vypustit, například propíchnutím kapusty dřevěnou tyčinkou (tu je třeba opařit).
- Doba fermentace kapusty je obvykle 10–14 dní , ale aby se ověřila její připravenost, je třeba ji pravidelně ochutnávat.
- Jakmile bude chuť dostatečně kyselá, přemístěte nádobu s kapustou na chladnější místo (například do sklepa), aby se zpomalil proces kvašení.
Kysaná kapusta – kolik soli přidat a jakou zvolit?
Jak vidíte z výše uvedeného, není to složitá činnost, ale pro začínající kuchaře může způsobit nemalé potíže. Hlavní otázka, která se objevuje, když někdo začíná nakládat zelí: kolik soli je třeba použít, aby konečný produkt měl co nejlepší chuť? Bylo vypočítáno, že 1 kg zelí obsahuje 20 g soli. K nakládání je nejlepší zvolit nejodovanou kamennou sůl, která neobsahuje žádné přísady a nebrání procesu mléčného kvašení.