Těžko najdete člověka, který nemá rád cibuli. Skvěle doplňuje chuť téměř každého jídla, ale bohužel její příprava se pro mnohé z nás stává skutečným mučením. Důvodem je to, že způsobuje silné slzení. Málokdo však ví, že se tomu dá zabránit. Jak na to?
Cibule je jednou z těch zelenin, které by neměly chybět v žádné kuchyni. Sama o sobě sice není příliš chutná, ale skvěle doplňuje mnoho pokrmů. Hodí se prakticky k jakékoli večeři, pikantní snídani nebo salátu, ale má jednu nevýhodu – mnoho kuchařů pláče, když ho krájí . Při krájení cibule začne vydávat ostrý zápach, který je často doprovázen okamžitým slzením. To značně komplikuje práci v kuchyni, proto vám představíme trik , který vám pomůže neplakat.
Proč cibule nutí lidi plakat? Týká se to mnoha lidí, ale málokdo o tom ví.
Nejprve je třeba vysvětlit, proč vlastně pláčeme, když krájíme cibuli. Jak se ukázalo, na rozdíl od toho, co se zdá, není viníkem vůně této zeleniny , ale chemická reakce, která je formou obranného mechanismu rostliny . Při krájení narušujeme strukturu buněk cibule, což vede k uvolňování různých látek. Jednou z nich je enzym alliináza, který reaguje s aminokyselinami obsahujícími síru. Tato kombinace produkuje plyn, který dráždí naše oči a způsobuje silné slzení . To odrazuje mnoho lidí od přípravy cibule, ale je dobré vědět, že se tomu dá zabránit. Existuje několik chytrých triků.
Co dělat, když cibule štípe do očí? Využijte tento jednoduchý trik
Abyste se vyhnuli slzení při krájení cibule, pořiďte si velmi ostrý nůž . Rychlé a rozhodné řezy omezí uvolňování dráždivého plynu , což následně minimalizuje riziko slzení. Tupý nůž zeleninu neřeže, ale pouze mačká její vnější vrstvu a vytváří větší tlak uvnitř, což má opačný účinek, než je žádoucí. Dobrým nápadem je také vložit zeleninu do ledničky asi na půl hodiny před přípravou, protože po ochlazení uvolní méně nepříjemné látky. Pokud však na to nemáte čas, namočte čerstvě oloupanou cibuli na chvíli do ledové vody. Tím také snížíte její teplotu a můžete se pustit do krájení později.