Zapomeňte na tvrdé, vláknité fazole. Vyzkoušejte tento recept a budou chutnat lépe než kdykoli předtím.

Na jaře a v létě vládnou na našich talířích zelené fazole – skvěle se hodí k strouhance a oleji. Bohužel se někdy stává, že zelenina je tvrdá, vláknitá a prostě nechutná. Co udělat, aby byla jemná a zároveň lehce křupavá? Vyzkoušejte to hned teď.

Není nic horšího než zelené fazolky uvízlé mezi zuby. Pokud se chcete této kulinářské chybě vyhnout, nejprve kupte čerstvé, kvalitní lusky a před vařením je správně připravte.

Jak se zbavit slizu ze zelených fazolek?

Zapomeňte na tvrdé, vláknité fazole. Vyzkoušejte tento recept a budou chutnat lépe než kdykoli předtím.

 

Lusková fazole bude mít dobrou chuť a konzistenci, pokud vybereme správný produkt v zelenině nebo v zelenině. Nejlepší je kupovat tuto zeleninu na začátku a v polovině sezóny, tedy od června do srpna. V této době jsou lusky mladé, tenké a často bez slupky.

Obvykle zeleninu umyjeme, odkrojíme konce a ihned ji vložíme do hrnce. Existuje však jeden trik, který musíme použít, abychom se zbavili nežádoucího slizu.

K tomu zalijte fazole horkou vodou – vysoká teplota usnadní oddělení vláken . V dalším kroku musíme provést správný řez. Proto je neodřezáváme, ale pouze ořízneme konce, pak vezmeme „vlákna“ a táhneme je dolů.

Kolik minut vařit fazole?

Zapomeňte na tvrdé, vláknité fazole. Vyzkoušejte tento recept a budou chutnat lépe než kdykoli předtím.

Poté, co jsme správně očistili fazole od slupky, mohou při jejich přípravě nastat problémy. Kolik minut je třeba vařit zeleninu, aby nebyla příliš tvrdá ani příliš měkká?

Vložte žluté lusky do studené vody a odměřte čas vaření od okamžiku, kdy začnou vřít. Mladé fazolky vařte 4–5 minut, staré asi 10 minut .

Zelená odrůda se vaří dvakrát déle. V případě mladé zeleniny to bude 8 minut, u starší 20 minut.

Doporučujeme také tyto zeleniny nejen osolit, ale i osladit, aby se zvýraznila jejich chuť a zachovala intenzivní zelená barva. Kolik soli a cukru tedy přidat do vody?

Obecně se předpokládá, že 1 kg lusků se zalije 4 litry vody a přidají se 2 lžíce soli a cukru . Takto připravené lusky budou ideálně měkké, mírně křupavé, syté a chutně zelené, připravené k podávání samostatně nebo jako příloha k večeři.

Přejít nahoru