Více než dvě desetiletí je tento výrobek v Dánsku zakázán, ale v České republice je dostupný všude.

Patří do skupiny nenasycených tuků a jsou obsaženy v potravinách s vysokým stupněm zpracování – trans-tucích. Odborníci již mnoho let bijí na poplach: nadměrná konzumace těchto produktů může způsobit obrovské škody na zdraví. Proto vyzývají k rozvážnosti.

  • Nasycené tuky jsou nezbytné pro dobré zdraví, ale jejich nadbytek může mít mnoho nepříznivých důsledků.
  • Trans-tuky se v přírodní formě vyskytují pouze v některých potravinách.
  • V roce 2003 zakázal Dánský výbor pro výživu používání trans-tuků v potravinách kvůli jejich škodlivému vlivu na zdraví.
  • Více než dvě desetiletí je tento výrobek v Dánsku zakázán, ale v České republice je dostupný všude.

Kde se trans-tuky nacházejí?

Trans-tuky se v přírodní formě vyskytují pouze v několika potravinách, včetně masa přežvýkavců, mléka a mléčných výrobků. V těchto potravinách se tento typ tuku vyskytuje pouze v několika procentech.

Je třeba si uvědomit, že nasycené tuky jsou nezbytné pro udržení zdraví, ale jejich nadměrná konzumace může mít mnoho nepříznivých účinků na zdraví.

V potravinářském průmyslu se trans-tuky používají hlavně k dosažení požadované konzistence produktu. Přidané trans-tuky lze nalézt v:

  • tuhých a měkkých margarínech a tukových směsích;
  • hotových cukrářských výrobcích;
  • hotových jídlech a polotovarech;
  • slaných pochutinách;
  • mléčných výrobcích;
  • jídlech rychlého přípravy.

Jaké jsou důsledky konzumace trans-tuků?

Odborníci po celém světě vyzývají lidi, aby se vyhýbali konzumaci trans-tuků nebo omezili jejich množství na 1–2 % z celkového množství tuků konzumovaných během dne. Zajímavé je, že v roce 2003 dánská rada pro výživu zakázala používání trans-tuků v potravinách právě kvůli jejich škodlivému vlivu na zdraví.

Příliš častá konzumace trans-tuků může způsobit:

Více než dvě desetiletí je tento výrobek v Dánsku zakázán, ale v České republice je dostupný všude.

  • poruchy metabolismu cholesterolu – přispívají ke zvýšení hladiny „špatného cholesterolu“ (LDL) a současně ke snížení hladiny „dobrého cholesterolu“ (HDL),
  • zvýšený rizik vzniku aterosklerózy – onemocnění oběhového systému, trombózy, žilní nedostatečnosti, hypertenze, infarkty nebo mrtvice,
  • poruchy metabolismu cukru – zvýšené riziko vzniku cukrovky, inzulinové rezistence a dalších onemocnění spojených s abnormální hladinou inzulínu,
  • nekontrolované zvyšování hmotnosti – zvýšené riziko nadváhy a obezity.
Přejít nahoru