Patří do skupiny nenasycených tuků a jsou obsaženy v potravinách s vysokým stupněm zpracování – trans-tucích. Odborníci již mnoho let bijí na poplach: nadměrná konzumace těchto produktů může způsobit obrovské škody na zdraví. Proto vyzývají k rozvážnosti.
- Nasycené tuky jsou nezbytné pro dobré zdraví, ale jejich nadbytek může mít mnoho nepříznivých důsledků.
- Trans-tuky se v přírodní formě vyskytují pouze v některých potravinách.
- V roce 2003 zakázal Dánský výbor pro výživu používání trans-tuků v potravinách kvůli jejich škodlivému vlivu na zdraví.
Kde se trans-tuky nacházejí?
Trans-tuky se v přírodní formě vyskytují pouze v několika potravinách, včetně masa přežvýkavců, mléka a mléčných výrobků. V těchto potravinách se tento typ tuku vyskytuje pouze v několika procentech.
Je třeba si uvědomit, že nasycené tuky jsou nezbytné pro udržení zdraví, ale jejich nadměrná konzumace může mít mnoho nepříznivých účinků na zdraví.
V potravinářském průmyslu se trans-tuky používají hlavně k dosažení požadované konzistence produktu. Přidané trans-tuky lze nalézt v:
- tuhých a měkkých margarínech a tukových směsích;
- hotových cukrářských výrobcích;
- hotových jídlech a polotovarech;
- slaných pochutinách;
- mléčných výrobcích;
- jídlech rychlého přípravy.
Jaké jsou důsledky konzumace trans-tuků?
Odborníci po celém světě vyzývají lidi, aby se vyhýbali konzumaci trans-tuků nebo omezili jejich množství na 1–2 % z celkového množství tuků konzumovaných během dne. Zajímavé je, že v roce 2003 dánská rada pro výživu zakázala používání trans-tuků v potravinách právě kvůli jejich škodlivému vlivu na zdraví.
Příliš častá konzumace trans-tuků může způsobit:
- poruchy metabolismu cholesterolu – přispívají ke zvýšení hladiny „špatného cholesterolu“ (LDL) a současně ke snížení hladiny „dobrého cholesterolu“ (HDL),
- zvýšený rizik vzniku aterosklerózy – onemocnění oběhového systému, trombózy, žilní nedostatečnosti, hypertenze, infarkty nebo mrtvice,
- poruchy metabolismu cukru – zvýšené riziko vzniku cukrovky, inzulinové rezistence a dalších onemocnění spojených s abnormální hladinou inzulínu,
- nekontrolované zvyšování hmotnosti – zvýšené riziko nadváhy a obezity.