Skupina vědců z Univerzity v Granadě analyzovala účinnost procedury, která spočívá ve stimulaci určitých oblastí mozku. Proč je tak důležité doplňovat svůj jídelníček zdravými návyky
Podle studie může být tato strategie užitečná pro prevenci přejídání u lidí s nadváhou
Podle MedlinePlus z Národní lékařské knihovny USA „Jídlo může zmírnit stresové pocity, i když tento účinek je dočasný. Potraviny s vysokým obsahem tuku, cukru a soli mohou být lákavější, když zažíváte stres, máte špatnou náladu nebo se necítíte dobře. Emocionální přejídání se často stává zvykem.“
V této souvislosti učinili odborníci z Univerzity v Granadě nedávno významný krok k pochopení takzvaného impulzivního stravování.
Podle Centra pro výzkum mysli, mozku a chování (CIMCYC) tento přístup kombinuje transkraniální magnetickou stimulaci (TMS) s inhibičním tréninkem kontroly stravovacího chování. Cílem je předcházet nezdravým impulsům, aniž by byly opomíjeny základní principy, jako je fyzická aktivita.
„Tyto metody připravují mozek na zlepšení výsledků souvisejících se stravováním tím, že zvyšují schopnost vědomě přijímat zdravá rozhodnutí,“ uvedli autoři v institucionálním prohlášení.
Role systému odměn
Nezdravé jídlo aktivuje systém odměn v mozku, vyvolává automatické reakce a brání zdravým návykům
Studie byla publikována v časopise BMC Psychology . „V naší současné studii metod neurobiologické intervence analyzujeme, jak při jejich použití spolu s tradičními doporučeními (založenými na zdravé výživě a fyzické aktivitě) dochází k změnám v mechanismech, které brání udržení dlouhodobých zlepšení zdravotních návyků u mnoha lidí trpících nadváhou nebo přejídáním ,“ vysvětlil Alfonso Caracuela , výzkumník CIMCYC, který se na těchto studiích podílí.
Ve svém prohlášení se odborníci shodli: „Vzhledem k velmi lákavým a nezdravým potravinovým podnětům udržuje mnoho lidí s nadváhou nebo sklonem k přejídání takzvaný impulzivní systém v hyperaktivním stavu, zatímco reflexivní nebo vědomý myšlenkový systém ustupuje do pozadí“.
Tento jev souvisí s aktivací „odměnového okruhu“, který může vést k rozhodnutím založeným na okamžitém uspokojení, nikoli na dlouhodobých zdravotních cílech. Tým CIMCYC použil mobilní aplikaci vyvinutou pro trénink inhibiční kontroly v kontextu příjmu potravy pomocí interaktivních cvičení. Tento typ výuky může změnit automatické vzorce chování a přispět k přijetí zdravějších stravovacích návyků, což lidem pomůže přijímat rozhodnutí v souladu s jejich cíli v oblasti zlepšení zdraví,„ uvádí se v dokumentu.
Výzkumnice UGR Raquel Vilar dodala: “Zdravotní péče nepochybně zahrnuje správnou výživu a pravidelnou fyzickou aktivitu . Ačkoli jsou tyto zásady všeobecně známé, pro mnoho lidí je jejich dlouhodobé dodržování problémem . Pokud jde o výživu, jednou z příčin této obtížnosti je rychlé tempo moderního života, kdy je nezdravé jídlo snadno dostupné a levné.“
Podle údajů kliniky Mayo „se lidé s kompulzivním přejídáním často stydí za své přejídání. Lidé s touto poruchou často procházejí obdobími, kdy se snaží omezit nebo drasticky snížit příjem potravy. To však může jejich touhu ještě zesílit a vést k cyklu neustálého přejídání“.
Účinné metody, které výzkumníci objevili, snižují impulzivitu a zlepšují stravovací návyky a antropometrické parametry.
Výzkumný tým zaznamenal, jak mozek reaguje na určité podněty, které vyvolávají silnou touhu po nezdravém jídle. Podle jejich výzkumu při rozhodování o tom, co jíst, dlouhodobé cíle, jako je dodržování vyvážené stravy, obvykle ustupují do pozadí. Vědci identifikovali metody zaměřené na snížení impulzivity a opětovné naučení se ovládání pozornosti, posílení inhibiční kontroly a efektivní řízení chování souvisejícího s příjmem potravy a fyzickou aktivitou.
Podle údajů Univerzity v Granadě byla provedena paralelní analýza toho, jak kognitivní složky ovlivňují rozhodnutí týkající se stravování. Vědci odhalili rozdíly v kognitivních a behaviorálních schopnostech u lidí s obezitou. Důležitým zjištěním je tendence věnovat větší pozornost potravinám s vysokým obsahem cukru a tuku než zdravějším variantám.
Tento model chování souvisí s aktivací „odměnového okruhu“. Tento jev může vést k přijímání rozhodnutí v reakci na potravinové podněty nebo pocit hladu, a to v podmínkách hyperaktivace tohoto okruhu, nikoli v souladu se zdravotními cíli. Na základě výsledků získaných pomocí skenování mozku a testů kognitivních schopností bylo vysloveno předpoklad, že reakce na jídlo se mohou stát „automatickými“, zbavenými vědomého uvažování, které by umožňovalo přijímat efektivní rozhodnutí.
„Péče o zdraví nepochybně zahrnuje správnou výživu a pravidelnou fyzickou aktivitu. Ačkoli jsou tyto zásady všeobecně známé, pro mnoho lidí je jejich dlouhodobé dodržování obtížné,“ poznamenal Vilar. Dodal, že pokud jde o stravování, jednou z překážek je moderní rychlý životní styl, kdy je nezdravé jídlo snadno dostupné a levné.
Navzdory tomu, že lidé žijí v prostředí plném potravinových podnětů, nesetkávají se všichni se stejnými obtížemi při osvojování zdravých návyků, což naznačuje, že tyto rozdíly modulují důležité individuální faktory. Byly studovány doporučení k překonání tohoto problému. Vědci odhalili určité rozdíly, které vysvětlují potíže s příjmem potravy, a zahájili výzkum zaměřený na hledání strategií pro dosažení cílů v oblasti zdraví. Nedávno identifikovali účinné metody zaměřené na snížení impulzivity, opětovné naučení se soustředit pozornost, zlepšení inhibiční kontroly a účinné řízení stravovacích návyků a fyzické aktivity.
Neurobiologický přístup CIMCYC kombinuje mozkové, kognitivní, emocionální a genetické faktory pro vývoj účinnějších intervencí.
Aplikace těchto doporučení přinesla pozitivní výsledky u účastníků s nadváhou, u nichž se zlepšily stravovací návyky. Nové studie zkoumají, jak tyto metody mění mozkové sítě a snižují kognitivní předsudky. „Navíc je kombinujeme s dalšími inovativními aplikacemi, abychom se pokusili ještě více zvýšit jejich účinnost. Individuální rozdíly jsou důležité. V tomto smyslu je dobře známo, že tělesná hmotnost je výsledkem interakce mnoha faktorů, nejen těch, které jsme zmínili na kontextuální, mozkové a kognitivní úrovni, ale také endokrinních a genetických proměnných,“ řekl Alfonso Caracuela . Hodnocení výsledků z hlediska neurovědy zahrnuje mozkové, kognitivní, emoční a behaviorální faktory, jakož i fyziologické a genetické parametry, což představuje průlom v našem chápání mechanismů ovlivňujících výběr stravy.
„Transkraniální magnetická stimulace (TMS) testovaná výzkumníky je neinvazivní a bezbolestná metoda, která využívá magnetické impulsy ke stimulaci určitých oblastí mozku. Tyto impulsy mění neuronální aktivitu určitých cílových oblastí mozku. V závislosti na frekvenci a intenzitě impulsů může TMS zvyšovat i snižovat neuronální aktivitu, což z ní činí užitečný nástroj pro léčbu různých neurologických a psychologických stavů,“ uvádí se v prohlášení Univerzity v Granadě.
„V kontextu výzkumu prováděného na Univerzitě v Granadě se TMS používá k přípravě mozku na speciální trénink spojený s inhibiční kontrolou. Cílem je optimalizovat reakci mozku na podněty související s jídlem a podpořit přijímání vědomějších rozhodnutí v souladu s dlouhodobými cíli v oblasti zdraví,“ analyzovali.
Podle odborníků je inhibiční kontrola „základní kognitivní funkcí, která nám umožňuje kontrolovat impulsy, rozptýlení nebo okamžité touhy a pomáhá nám činit zdravější rozhodnutí. V případě jídla hraje inhibiční kontrola velmi důležitou roli, protože nám pomáhá kontrolovat impulsy, jako je touha jíst nezdravé jídlo, a volit zdravější alternativy.“
„Současný výzkum se zaměřuje na osoby s nadváhou nebo osoby, které trpí epizodami přejídání. Kromě intervencí zahrnují projekty podrobné kognitivní a behaviorální hodnocení pro měření jejich účinnosti. Provádějí se také MRI vyšetření k pozorování možných změn v mozku po zásahu, stejně jako antropometrické a biochemické studie. Účast v těchto studiích vyžaduje návštěvu CIMCYC na Univerzitě v Granadě po dobu dvou týdnů s denními sezeními trvajícími 10 až 15 minut,“ napsali.
V tomto duchu Vilar uvedl, že pomocí současných projektů doufají, že „budou i nadále přispívat k vývoji komplexnějších a účinnějších opatření, která podporují zdravý životní styl a nabízejí konkrétní