Černý čaj je druhým nejoblíbenějším nápojem na světě. Nejenže však povzbuzuje a pomáhá zahánět žízeň, ale je také zdrojem mnoha prospěšných látek.
Proč je dobré pít černý čaj
Černý čaj pochází z Číny, odkud k nám přišla staletá tradice jeho výroby a později i přípravy. Češi také milují tento nápoj. Někdo dává přednost klasickému černému čaji, jiní mají raději čaj s různými přísadami. Během své existence se však kolem tohoto nápoje vynořilo mnoho mýtů, kterým mnozí z nás dodnes věří.
Jaké jsou výhody černého čaje: proč je třeba ho pít
Zajímavé je, že ve starověké Číně nebyl čaj považován za osvěžující nápoj, ale za skutečný lék. V čem tedy spočívá jeho prospěch? Černý čaj obsahuje následující složky:
- polyfenoly — nejdůležitější skupina sloučenin, která je zodpovědná za všechny prospěšné vlastnosti čaje, stejně jako za jeho chuť a barvu. Během fermentace se polyfenoly mění (v zeleném čaji k tomu nedochází).
- Teaflaviny – čaji dodávají načervenalou barvu a trpkou chuť. Jsou to antioxidanty, které mají pozitivní vliv na náš organismus.
- Thearubiginy – dodávají nápoji tmavě červenou barvu a mají antioxidační vlastnosti.
- Katechiny – i když se po fermentaci jejich množství výrazně snižuje (ve srovnání se zeleným čajem), stále zůstávají. Katechiny jsou dalšími silnými antioxidanty.
- Flavonoidy – skupina polyfenolů, které se vyznačují protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi.
- Taniny – díky nim má čaj trpkou chuť a navíc pomáhají lepšímu vstřebávání železa.
- Kofein – přírodní stimulant, který snižuje pocit únavy a zlepšuje koncentraci.
- Vitamíny – černý čaj obsahuje vitamín K, který hraje důležitou roli při srážení krve, a také vitamíny skupiny B, které se podílejí na různých funkcích organismu, zejména na metabolismu, a vitamín P, který je nezbytný pro posílení stěn kapilár.
- mikroelementy a minerály – černý čaj obsahuje zejména fluor (posiluje zubní sklovinu), mangan (zdravé kosti), draslík (podporuje krevní tlak), ale také zinek, selen, měď atd.
- Aromatické sloučeniny – vznikají při sušení a fermentaci a dodávají nápoji mnohostrannou a komplexní vůni.
Černý čaj tedy obsahuje mnoho antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v organismu a snižují oxidační a zánětlivé procesy. Pravidelnou konzumací černého čaje lze výrazně snížit množství „špatného“ cholesterolu a zlepšit trávení tím, že se stimuluje růst množství prospěšných bakterií.
Kolik šálků černého čaje je dobré vypít denně
Ačkoli je černý čaj skutečně prospěšný, existují určité výhrady. Při nadměrné konzumaci mohou nastat některé zdravotní problémy, zejména tachykardie (zrychlený srdeční tep), poruchy spánku, třes, arytmie.
Lidem s nedostatkem železa nebo anémií lékaři doporučují pít černý čaj ne během jídla, ale mezi jídly. Pro zdravé lidi je optimální denní dávka 1-3 šálky čaje denně. Pokud jste však těhotná, kojíte nebo trpíte chronickým onemocněním, je lepší se poradit s lékařem.