Dnes je velmi obtížné najít skutečně kvalitní máslo, které by obsahovalo pouze přírodní ingredience bez syntetických přísad.
Jak vyrobit máslo
Ze smetany K přípravě chutného a pravého domácího másla potřebujete pouze jednu věc: smetanu s nejvyšším obsahem tuku. Nejlepší je domácí smetana připravená z tučného mléka. Uvědomte si, že mléko je velmi tučné, což poznáte podle jeho barvy, která má vždy krémový odstín, což naznačuje tučnost. Chuť takového mléka je okamžitě patrná.
Smetanu rozšlehejte mixérem. Během šlehání se máslo začne oddělovat od podmáslí. Vezměte lžíci nebo si nasaďte rukavice a odstraňte tyto žluté kousky. Shromážděte vše dohromady a propláchněte ledovou vodou. Syrovátku použijeme k přípravě těsta na palačinky nebo koláče, ale také na knedlíky.
Máslo zabalíme do pergamenu a vložíme do mrazáku.
Do másla můžete přidat trochu soli, aby se déle uchovalo a mělo sladkokyselou chuť.