Horalé ho pijí neustále. Posiluje imunitní systém a je nejlepší výživnou látkou pro střeva.

Chystáte se na dovolenou do hor a už se těšíte na lahůdky, které budete moci ochutnat v horských chatách? Letos si kromě regionálních sýrů všimněte také žentycy. Tento nápoj se vyrábí při výrobě sýra a má mnoho prospěšných vlastností.

Žentyca – horská delikatesa

Żentyca, také známá jako żętyca, je tradiční nápoj horalů, oblíbený po staletí. Existují dva termíny popisující tento nápoj – Żentyca (Żywiec) a Żentyka (Podhale). Obě formy byly také zařazeny na seznam tradičních produktů Ministerstva zemědělství a rozvoje venkova.

Horalé ho pijí neustále. Posiluje imunitní systém a je nejlepší výživnou látkou pro střeva.

Jaká je chuť żentycy?

Je to hustý nápoj, který se připravuje z ovčího mléka při výrobě sýrů, jako je oscypek nebo bundz. Je to tradiční pokrm horských obyvatel. Jaký má tento nápoj chuť? To záleží. Čerstvý má dokonce jemné sladké tóny. Čím déle kvasí, tím je kyselejší.

Co obsahuje żentyca?

Żentyca je bohatá na minerály, jako je vápník a fosfor, a také na vitamíny skupiny B. Díky tomu má tento nápoj mnoho prospěšných vlastností. Na počátku 20. století byla rostlina považována za léčivý prostředek a používala se v lázeňské léčbě. Pomáhá regulovat činnost trávicího, močového a dýchacího systému. Tento nápoj také obsahuje mnoho bílkovin a exogenních aminokyselin, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu a posilují imunitní systém. Žentyca, stejně jako jogurt, kefír nebo podmáslí, má příznivý vliv na střeva. Horalové ji také považují za účinný afrodiziakum.

Horalé ho pijí neustále. Posiluje imunitní systém a je nejlepší výživnou látkou pro střeva.

Nejen k pití

Żętyca je nápoj, který lze také použít jako přísadu do marinád na maso, zejména jehněčí nebo vepřové. Maso se pak rychleji rozpadá a je křehčí. V horách se také přidává do polévek a dušených pokrmů, aby jim dodal chuť a podtrhl kyselost. V horkých dnech skvěle zahání žízeň.

Název żętyca pravděpodobně pochází z rumunštiny a je polonizovanou verzí slova „jintita“. Tento nápoj do české tradice zavedli pastýři-valaši, kteří přišli z Rumunska.

Přejít nahoru