Často si myslíme, že salmonela se může skrývat kdekoli. Ukazuje se však, že některé potraviny jsou za vypuknutí nemoci obzvláště zodpovědné. Na seznam patří oblíbené exotické ovoce: meloun.
Salmonelóza, nemoc melounu
Salmonelóza – onemocnění způsobené bakteriemi salmonely – je známá především jako infekce mléčných výrobků. Spojujeme ji se syrovými vejci, špatně skladovaným mlékem a zmrzlinou, která roztála v neúčinné cestovní chladničce. Zároveň však stojí za to hledat podezřelé i jinde.
V důsledku epidemie salmonelózy, která v letech 2023–2024 postihla USA, zemřelo šest lidí a několik desítek bylo hospitalizováno. Celkově byli postižení nalezeni prakticky ve všech státech. Případ vyšetřovala místní zdravotní služba známá jako CDC. Výsledky ukázaly na neobvyklého podezřelého.
Meloun jako zdroj bakterií salmonely
Vědci dospěli k závěru, že melouny jsou příčinou mnoha onemocnění způsobených bakteriemi salmonely . Po analýze údajů za posledních 70 let se zjistilo, že více než polovina ohnisek onemocnění v USA, Kanadě, Evropě a Austrálii byla způsobena právě těmito plody . Jsou obzvláště náchylné k bakteriální kontaminaci.
Bakterie salmonely se mohou do melounů dostat prakticky v jakékoli fázi. Může k tomu dojít před sklizní nebo po ní v důsledku křížové kontaminace, tj. přenosu původce z jiného produktu. Bakterie pronikají do slupky a přenášejí se také při jejím odstraňování nebo krájení. Mohou přijít do kontaktu se zdrojem mikroorganismů během zpracování, balení, přepravy nebo v obchodě.
Bakterie salmonely milují teplo
Situaci komplikuje způsob, jakým melouny jíme. Melouny mají právem pověst plodů, které hasí žízeň. Jsou prostě vynikající, jemné, ale mají specifickou chuť a jsou velmi sladké. Spojujeme je s exotickými dovolenými a právě tam se nejčastěji vyskytují.
Bohužel, pokud melouny nějakou dobu leží v teple v kavárně, na snídani formou bufetu v hotelu nebo na tropické párty s all inclusive, bakterie, které je mohou kontaminovat, mají ideální podmínky pro růst. Právě zde je podle těchto statistických údajů pravděpodobnost výskytu bakterií salmonely nejvyšší na světě.
Jak rozpoznat salmonelózu
Salmonelóza – onemocnění způsobené bakteriemi salmonely – se vyvíjí v období od 12 hodin do tří dnů po konzumaci zakázaných druhů ovoce nebo jiných kontaminovaných potravin. Mezi varovné příznaky patří křeče v břiše, průjem a horečka . Příznaky přetrvávají až týden, ale mohou být tak závažné, že je nutná hospitalizace.
Těhotné ženy, malé děti a starší lidé by měli být obzvláště opatrní vůči salmonelóze . Měli by mnohem dříve nahlásit své potíže zdravotnickému zařízení . Riskují nejen vyčerpání, ale i komplikace, včetně sepse.