Zdravá strava by měla být pestrá, vyvážená a dostatečná. To předpokládá zařazení široké škály potravin do jídelníčku, které zajišťují přísun nezbytných živin, udržují adekvátní poměr bílkovin, tuků a vitamínů a uspokojují individuální potřeby každého člověka v oblasti energie a výživy.
Dahlia, která roste v České republice a střední Evropě, byla nedílnou součástí kultury, pěstovala se nejen pro svou dekorativní hodnotu, ale také pro ceremoniální a léčebné účely.
Jiřinky mohou dosahovat výšky od 30 centimetrů do 1,5 metru , některé divoké druhy však dorůstají až do dvojnásobné velikosti. Rostlina je hlíznatá , kvete v období od léta do podzimu , v závislosti na klimatických podmínkách. Jsou k dispozici v široké barevné škále, včetně bílé, žluté, růžové, červené, fialové a dvoubarevných kombinací.
Kořeny chryzantém, známé v jazyce Nahuatl jako akokoksochitl, se staly předmětem nedávného výzkumu kvůli jejich potenciálu jako funkční potraviny a jejich nutriční hodnotě, ačkoli jejich konzumace není v moderní stravě běžná.
Podle výzkumu obsahují hlízy georgií inulin, polysacharid, který působí jako nestravitelná rozpustná vláknina. Tato sloučenina má prebiotické vlastnosti, protože podporuje růst prospěšných bakterií, jako jsou Lactobacillus a Bifidobacterium, ve střevech.
Tento účinek přispívá ke zlepšení zdraví trávicího ústrojí, prevenci zácpy a posílení imunitního systému. Kromě toho inulin nezvyšuje hladinu glukózy v krvi, což z něj činí vhodnou potravinu pro lidi s diabetem 2. typu.
Inulin má také schopnost snižovat hladinu triglyceridů a LDL cholesterolu, známého jako „špatný cholesterol“, v krvi. Tento účinek je způsoben jeho působením jako nestravitelné vlákniny, která se v nezměněné formě dostává do tlustého střeva, kde je fermentována střevní mikroflórou.
Další významnou výhodou konzumace topinamburu je jeho schopnost vyvolat pocit sytosti díky vysokému obsahu vlákniny. Kromě toho hlízy této rostliny obsahují minerály jako draslík , vápník , železo a zinek , i když v mírném množství.